*umeboshi sós-szárított japán szilva -ssp

Umeboshi -ssp

Ár:
2.595 Ft
db
Átmeneti készlethiány!

A termék adatai

Kiszerelés: 80 g
Bruttó egységár: 32 438 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Savanyított-erjesztett-szárított ume gyümölcs, egy klasszikus japán pickle és ízesítő. Az ume gyümölcs (Prunus mume) mind a szilvával, mind a sárgabarackkal rokon, és bár a sárgabarackkal áll sokkal közelebbi rokonságban, mégis japán szilvának hívják.

Az egyik legkiválóbb japán umeboshi készítő terméke. Alapanyaga a nagyszemű Nanko Ume nevű – legjobbnak számító – ume fajta, melyet a Wakayama preferktúrában található Minabe környékén termesztenek. A nagyon sajátos minőségi jegyei teszik egyedivé, ilyen pl. a vékony héj, a pici magvak és a puha hús.

Az erjesztés következményeként, ill. az eleve különösen magas savtartalma (citromsav, almasav stb.) miatt rendkívül savanyú, fanyar. Bár ez az umeboshi az enyhén sós (usushio) kategóriába tartozik (kb. 8%-os sótartalom), mégis meglehetősen sósnak hat, amit egy derengő édeskés ízárnyalat kísér. Összességében elég szélsőséges, tolakodó ízvilágú, de meg lehet szeretni. Mint általában a tömegeladásra készített umeboshikat, ezt is valamennyire kiáztatták, hogy az eredeti, nagyon tömény sósságát csökkentsék, de hogy ezek után mégis eltartható legyen, B1 vitamint és ecetet/savat adtak hozzá. Az édesítők a sósság kiegyensúlyozására szolgálnak.

Hogy a készítésnél eltérnek a hagyományostól, azt többnyire egészségügyi megfontolásból teszik, így csökkentik a termék sótartalmát, cserébe viszont veszít ízének intenzitásából, alacsonyabb lesz a citromsav tartalma, és az eltarthatósági ideje is csökken.

 

Mi is az umeboshi?

A hagyományos készítésű umeboshi a legnépszerűbb japán tsukemono-nak (pickle) számít, nemcsak magas élvezeti értéke, hanem egészséges élelmiszer státusza miatt is. Manapság a világ többi részén is egyre ismertebb, superfood-ként tartják számon.

A 8. század vége felé kezdték készíteni Japánban.

Mint általában az erjesztett ételeket, az umeboshit is a gyümölcs tartósításának szükségessége hívta életre, és persze az is, hogy nyersen nem fogyasztható. Menetközben derült ki, hogy rengeteg jótékony élettani hatása is van. Maga a friss ume fertőtlenítő, erősítő, lúgosító, ásványi anyagokban gazdag. Illata a sárgabarackéhoz, színe narancshoz és savassága a bogyós gyümölcsökéhez hasonló.

A legjobb umeboshi-hoz teljesen érett gyümölcsöt (kanjuku ume) használnak. Lesózzák (min. 20% só/ 1 kg gyümölcs), hordókban rétegezik, esetleg vörös shiso-t (piros-lila perilla vagy akajiso) adnak hozzá. A shiso pirosasra festi a só által kivont ume levét, ebben áll a gyümölcs kb. két hétig, ami alatt egy természetes tejsavas fermentáció zajlik le, annak minden „hozományával”. Miután kiszedik, napon szárítják, és gyakran valamennyire még kiáztatják belőle a sót. Az utólagos érlelése pár hónaptól három évig is eltarthat, természetesen minél hosszabban érlelik, annál jobb lesz.

A tradicionálisan készített, adalékanyagmentes umeboshi tele van ásványi anyagokkal (mint kálium, foszfor, magnézium, vas, kalcium stb.), antioxidánsokkal, vitaminokkal (A, C, B komplex stb.), jó hatással van különböző emésztőrendszeri panaszokra, tonizáló, antibakteriális, lúgosító hatású.

 

Felhasználás

Japánban önmagában is fogyasztják – minden nap egy ume szilva – ahogy a jó egészséghez mifelénk mindennapra egy almát ajánlottak a régiek.

Egészben, apróra darabolva vagy pürésítve adják az ételekhez.

A legklasszikusabb japán umeboshi társítások a legegyszerűbbek. Ilyen puritán kombináció az egy szem umeboshi párolt fehér rizzsel vagy udon tésztával vagy hiyayakko-val (hideg selyem tofu). Kombinálják sasami yakitori-val (pürésített umeboshis fűszerpasztával töltött csirkenyárs), bancha teával, forró shochu-val (tradicionális japán árpa-, rizs- vagy édesburgonya párlattal).

Néha „töltelékként” használják onigiri-be (noriba tekert rizsgolyó), makisushiba. Fontos összetevője az ume chazuke-nek (rizses leveses egytálétel: párolt rizs, nori, umeboshi, zöld teával leforrázva), a fúziós ume shiso tésztának (japán stílusú (wafu) tészta), a toriniku no umeni-nek (ume-ben párolt csirke), az umeniku ae-nek (salátaöntet cukor, mirin, szójaszósz és pürésített umeboshi keverékéből). Megfázás esetén egy bevett házi gyógyír az okayu (rizskása) umeboshival.

Különleges ízadalék tésztákhoz, stir-fry-okhoz, salátákhoz. Különlegessé teszi az édes bundáskenyeret, desszerteket. A halételeknek pikáns, sós ízt ad, ill. semlegesíti a sötét húsú halak esetleges kellemetlen szagát.

Jó kis vegán étek uborkával, avokádóval, sushi rizzsel kombinálva, nori lapba csomagolva, húsevőknek pedig ugyanez az alap egy kis extra garnélával.

Akárcsak a sózott citrom esetében, az umeboshinál is érdemes kísérletezni, mert rengeteg lehetőség rejlik benne. Általánosságban bármilyen olyan ételhez jó lehet, amellyel egy komplexebb, savanykás ízvilág harmonizál, ill. amelynél alapból só-ecet kombinációt használnánk (pl. egy savanykás salátadresszing (pl. daikon salátához), majonéz, rizottó, füstölt hús/hal, marinádok).

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

szilva, keményítő szirup, só, hidrolizált szójafehérje, ízfokozó E621, savanyúságot szabályozó E330, édesítő E955, B1 vitamin

 

Allergének

Szóját tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 377 kJ/90,1 kcal
Zsír: 0,1 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,1 g
Szénhidrát: 18,5 g
- amelyből cukrok: 0,5 g
Fehérje: 1,2 g
Só: 8,2 g

 

Tárolás: Hűtőben tartandó.

Származási ország: Japán

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!