*fekete fokhagyma héjas egész

Black garlic whole unpeeled

Ár:
2.800 Ft
db
Átmeneti készlethiány!

A termék adatai

Kiszerelés: 40 g
Bruttó egységár: 70 000 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Egy rendkívül meglepő, különleges fűszer és ízesítőanyag. Nem tartalmaz semmilyen hozzáadott segédanyagot, tartósítószert, és színét nem az égésnek köszönheti. Kb. kétszer annyi antioxidáns van benne, mint a nyers fokhagymában, de számos más figyelemreméltó egészségügyi hatása is van, ami miatt szuperélelmiszernek, ill. funkcionális élelmiszernek számít, akárcsak pl. a joghurt.

A fekete fokhagyma (másképp fermentált/érlelt fokhagyma) nem más, mint friss fokhagyma (Allium sativum L.), amelyet hosszú időn keresztül (15 naptól 90 napig) érlelnek meghatározott körülmények között (magas hőmérsékleten: 60 és 90°C között; kontrollált páratartalmú környezetben: 80-tól 90%-ig).

Bár gyakran hívják fermentáltnak, technikai értelemben mégsem az, hanem egy érlelésről van szó, amely során Maillard reakció játszódik le, ahol magas hőmérsékleten cukormolekulák és fehérjék reagálnak egymással, és barna színanyagok és aromaanyagok keletkeznek, mint pl. a hús, burgonya, kenyér stb. sütésekor. A folyamatban bizonyos enzimek is lebomlanak, melyek a friss fokhagyma tipikus erős aromájáért, a szúró csípősségéért, kénes ízéért felelősek. Mindez tehát a színére, ízére és állagára egyaránt drámai hatással van. Színe feketére vált. Ízvilága teljesen megváltozik, lágy és édeskés lesz, némi savanykás árnyalattal; balzsamecetes, melaszos, karamelles, umamis tónusok jelennek meg. Állaga zselés, ruganyos lesz, puha, kicsit ragacsos, mint egy jó minőségű datolya, de azért még jól darabolható, aprítható.

Nem összetévesztendő a sült fokhagymával, ami világosbarna-barna, és édes, karamelles ízű, nagyon puha, majdhogynem pépes.

 

Felhasználás

Használhatjuk szeletelve, aprítva, pürésítve vagy szárítva-porítva.

Bármilyen receptről is lenne szó, a friss fokhagymát lecserélhetjük feketére, de ne feledkezzünk meg arról, hogy közel nem olyan markáns, így többet kell belőle használni, hogy a többi íz ne nyomja el. A legjobb természetesen, ha egyszerűbb ízvilágú ételekhez adjuk, így tud az egyedisége igazán érvényesülni (pl. egyszerű krémlevesek, tejszínes tésztaszószok, párolt zöldségek stb.).

Keverjük majonézbe, hamburger szószokba, tésztaszószokba, salsákba, vajkrémbe, krémsajtba, cottage cheese-be, levesekbe, pörköltekbe, ragukba, rizottóba, krumplipürébe, zöldség/gabona/húsfasírtok masszájába.

Szórjuk toppingként hirtelen sült zöldségekre, burgonyás, ill. tojásos ételekre, tésztákra, pizzára, lepénykenyerekre, grillezett tenger gyümölcseire, párolt rizsre, chili con carne-re, sült padlizsánra, lencse-, rizs- vagy tésztasalátára.

Adjuk stir fry-okhoz, frittatához, zöldséges quiche-hez, gombás ételekhez. Kínáljuk sajttál vagy egy antipasti tál részeként, a megszokott hagyma chutney helyett.

Készítsünk belőle fekete fokhagyma aiolit (mediterrán mártogató, fokhagyma, só, olívaolaj és tojás keverékéből), fekete fokhagymás fűszervajat. Használjuk pasilla chilivel vagy szarvasgombával együtt, nagyon jól kiegészítik egymást.

Bánjunk vele úgy, mint egy sült fokhagymával, pürésítsük, és keverjük el olajjal, amit aztán tetszés szerint pirítósra kenhetünk, bedörzsölhetjük vele a csirkét/bárányt/halat/steaket sütés előtt.

A fekete fokhagymapépet hozzáadhatjuk dresszingekhez (pl. Vinaigrette), mártogatókhoz, szójaszószhoz, hoisin szószhoz, csirke/sertésmáj terrine-hez, hummuszhoz, babból készített kencékhez.

Megszárítva és porrá őrölve bármire rászórhatjuk, kicsit úgy viselkedik, mint egy umami por, mindennek elmélyíti az ízét, és hozzád egy kis földes tónust.

Kísérletező kedvűek desszertekhez is kipróbálhatják, mint pl. egy brownie vagy fagyi.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

fekete fokhagyma (Allium sativum L.)

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Száraz, hűvös, fényvédett helyen tartandó. Felbontás után tároljuk légmentesen zárható edényben, hűtőben.

Származási ország: Németország

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

A kiválasztott termék a kosárba került!