Chiloé bors

Chiloé pepper

Ár:
2.400 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 20 g
Bruttó egységár: 120 000 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

A chiloé bors a Canelo fa (Drimys winteri) termése, egy álbors, amely a Chilében, a Chile melletti Chiloé szigeten és az Argentínában található magelláni és valdiviáni esőerdőkben őshonos. Valódi fűszer ritkaság: vadon terem, kézzel szedik, ezért éves hozama alacsony, alig 2 tonna.

Közeli rokona a tasmán borsnak. Botanikailag közelebb áll a chilikhez, de ízét és csípősségét illetően valahol a bors és chili között helyezkedik el.

A bogyók felülete ráncos, alakjuk kissé elnyúlt, mazsolára emlékeztet. A szárított bogyók színe változó: világos- és sötétbarna, vörösesbarna, vörös.

Éles, enyhén zsibbasztó, kesernyés mellékízzel. Édes-aromás: kandírozott gyümölcsre - balzsamos citromra, vörösáfonyára – emlékeztet.

Magas a C vitamin tartalma, és gazdag antioxidánsokban.

 

Felhasználás

Chilében leginkább szárnyas- és sertéshúsból készült ételekhez, steakhez és hal mellé kínált citromos tartármártáshoz használják.

Illik halhoz, garnélához, kagylóhoz, grillezett/BBQ húsokhoz, általában baromfihoz, sertéshez, bárányhoz és marhához, nehezebb ételekhez, zöldségekhez.

Ízesíthetünk vele szószokat, salsákat, chutney-kat, házi készítésű gyümölcs joghurtot.

Jó kombináció egzotikus gyümölcsökkel, ananász, mangó, papaya, stb., de isteni friss/grillezett őszibarackkal, sárgabarackkal vagy sárgadinnyével társítva is.

Desszertborsként is megállja a helyét, különösen jól illik gyümölcs alapú vagy túróval/joghurttal készült desszertekhez: sajttorta, panna cotta, édesebb ízvilágú gyümölcs mousse vagy felfújt, őszibarackos pite, stb.

Törjük össze mozsárban vagy vágjuk apróra, nem használható borsőrlőben.

 

Az összetevőkről

 

Összetevők

chiloé bors (Drimys winteri)

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, használjunk és tartsunk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban. Az egész borsot közvetlenül felhasználás előtt érdemes összetörni/vágni.

Származási ország: Chile

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!