Hétbors keverék öko

Seven pepper blend ecologic

Ár:
1.350 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 25 g
Bruttó egységár: 54 000 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Négy exkluzív minőségű valódi borsból (malabár felföldi fekete bors, liofilizált malabár felföldi zöld bors, hosszú bors, kubébabors) és három álborsból (szegfűbors, rózsabors, vörös szecsuáni bors) összeállított egzotikus borskeverék. Nemcsak az egyes borsok minősége teszi különlegessé a keveréket, hanem a szín-, forma- és rendkívül komplex, sokrétű ízviláguk, ezek találkozása egy teljesen újszerű kulináris élményt nyújt.

A két malabár felföldi bors (tigris bors), a fekete és a zöld, valódi borsok (Piper nigrum), ugyanannak a növénynek a termései, és Indiából, egy szigorúan védett természetvédelmi területről származnak. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző az ízük, és különböző a fűszer feldolgozásának módszere is. A hosszú bors (Piper longum) közeli rokona a fekete borsnak, alakja hosszúkás, fenyőtobozszerű. A kubébabors (Piper cubeba) is a fekete bors közeli rokona, külsőleg annyiban különbözik ettől, hogy kicsit nagyobb, és egy kis szár csatlakozik hozzá.

A honduraszi szegfűbors (Pimenta dioica) egy álbors, a mirtuszfélék (Myrtaceae) családjába tartozó örökzöld fa termése. A rózsabors (Schinus terebinthifolius) a brazíliai vagy piros borsfa érett, szárított termése, nem valódi bors, de formája és borsos, egzotikus ízvilága miatt nagyon jó kiegészítője a borskeverékeknek. A vörös szecsuáni bors (Zanthoxylum bungeanum) szintén egy álbors.

A malabár felföldi fekete bors illóolaj tartalma szignifikánsan magasabb, mint általában a fekete borsoké, komplex fás, fenyős, földes aromavilága ettől is egyedi, friss gyümölcsös tónusai intenzívebbek. A liofilizált malabár felföldi zöld bors nemcsak gyönyörű élénkzöld színével, hanem egyedi aroma profiljával is kitűnik: ugyan kevésbé komplex, mint a fekete, cserében viszont lágyabb és gyümölcsösebb, friss, könnyű, virágos és citrusos aromák jellemzik. Az hosszú bors meglepően sokrétű: virágos-földes meleg ízei édeskés gyömbér, szerecsendió, fahéj, kardamom tónusokkal vegyülnek. A kubébabors illata szegfűborsra emlékeztet, íze ugyan hasonlít a fekete borséhoz, de sajátos tónusokkal egészül ki: meleg, balzsamos, fűszerességébe mogyoró, eukaliptusz, ánizs és menta tónusok vegyülnek.

A három álbors közös vonása, hogy mindegyik rendkívül aromás és összetett ízvilágú: a szegfűbors erős, testes, egyszerre érezhető benne a fahéj, szerecsendió, szerecsendió-virág, szegfűszeg és bors; a rózsabors aromás, édeskés, virágos, gyümölcsös, citrusos ízei borsos és borókabogyóra emlékeztető tónusokkal keverednek; a vörös szecsuáni bors friss - virágos, cseresznyés tónusokkal tarkított – citrusos, fás, gyantás aromavilágú fűszer.

A fekete- és a zöld bors, ill. a kubébabors és a hosszú bors csípőssége hasonló minőségű éles, erős, intenzitásukban térnek el mindössze, a nepáli vad szecsuáni borsé teljesen más, bizsergető és zsibbasztó, a szegfűbors és a rózsabors pedig fűszeres, pikáns, csípősnek nem nevezhető.

 

Felhasználás

Izgalmas lehet asztali fűszerként, az őrlemény színkavalkádja nagyon jól mutat az ételeken, minden daráláskor kicsit másmilyen, mindig új életet ad a megszokott fogásainknak (pl. saláták, tészták, rizses ételek, krémlevesek, zöldségpürék).

Próbáljuk ki milyen fehér húsokhoz, nehéz, vörös húsokhoz, bárányhoz, vadhúsokhoz, halakhoz, tenger gyümölcseihez, nehéz pörköltekhez, grill vagy barbecue fűszerként, önmagában vagy más fűszerekkel keverve. Szórjuk sült vagy párolt zöldségekre, salátákra, sajtokra, friss gyümölcsökre, gyümölcssalátákra, keverjük el levesekben, szószokban, mártásokban, dresszingekben, lekvárokban, gyümölcs kompótokban és -szószokban, chutneykban.

Használjuk ízesítésre: páclevekben, marinádokban, alkoholos italokban, ecetben, olajban, szirupokban.

Kísérletezzünk vele, mint desszertbors: adjuk süteményekhez, fondantokhoz, krémekhez, panna cottá-hoz, fagylaltokhoz, szorbékhoz, csokoládés desszertekhez.

Hogy aromáit, illóolajait és csípősségét minél inkább megőrizze, érdemes egész borsból álló keveréket vásárolni, csak közvetlenül a felhasználás előtt darálni, illetve a főzés végén hozzáadni az ételhez, mielőtt levennénk/miután levettük a tűzről.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

malabár felföldi fekete bors* (Piper nigrum), hosszú bors* (Piper longum), szegfűbors* (Pimenta dioica), liofilizált malabár felföldi zöld bors* (Piper nigrum), rózsabors* (Schinus terebinthifolius), kubébabors* (Piper cubeba), szecsuáni bors (Zanthoxylum bungeanum)

*ökológiai termesztésből

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, szóját, gluténtartalmú gabonaféléket, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

A rózsabors kesufélékkel való rokonsága miatt allergiás reakciót válthat ki azoknál, akik a kesudióra vagy pisztáciára allergiásak!

 

Tárolás: Mivel mindegyik bors aromája illékony, az ízanyagok halványodnak, ha hosszasan éri a fény, érdemes egészben, lehetőleg sötét színű tárolóban, légmentesen lezárva tárolni.

Származási hely: Németország

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!