Lampong fekete bors öko

Lampong pepper ecologic

Ár:
1.250 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 40 g
Bruttó egységár: 31 250 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Az indonéz lampong bors, más néven szumátrai vagy indonéz bors egy csípős, erős fekete bors (Piper nigrum) a borsfélék családjából. Indonézia Lampong tartományában, Szumátra déli részén terem. Kézzel szedett, a helyi kisgazdálkodó szövetkezetek gyűjtik be.

Sötét színű, apró szemű, de méretét merész, tüzes csípőssége kompenzálja. Ugyan hiányzik belőle a gyümölcsös mélység, amely a Tellicherry fekete borsot jellemzi például, cserébe viszont aromája rendkívül komplex, kifinomult, friss, „zöld”, fás, fenyőre emlékeztető. Ízben közelebb áll a zöld borséhoz.

Csípősebb, erősebb és teltebb ízű, mint a sima fekete bors, de csípőssége nem jelenik meg azonnal, viszont amikor megjelenik, egyértelmű és élvezhető.

 

Felhasználás

Ideális akár mindennapi használatra.

Kitűnő választás a délkelet-ázsiai konyha fogásaihoz, különösen az indonéz ételekhez, mint pl. a gulai ayam (indonéz csirke curry).

Kifejezetten illik tésztákhoz, rizottóhoz, gombás ételekhez, fehér halakhoz, zöldség és gomba fricasséhoz, grillezett húsokhoz.

Fűszerezzünk vele nehezebb ételeket, amelyeket szívesen fogyasztunk kissé csípősebben.

Egész fekete borsot akkor tegyünk az ételbe, ha azt sokáig kell főzni, vagy sokáig állhat, és van idő arra, hogy íze, aromája átjárja az ételt.

Durvára tört/őrölt bors: akkor használjuk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.

Nagyon finomra őrölt bors: minél finomabbra őröljük, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel.

Hogy aromáit, illóolajait és csípősségét minél inkább megőrizze, egész borsot vegyünk, csak közvetlenül a felhasználás előtt daráljuk/törjük, illetve az ételhez csak a főzés végén adjuk hozzá, mielőtt levennénk a tűzről. Az előre őrölt fekete bors csak a csípősséget fokozza. 

 

Más fűszerekkel való társítás

Ha komplex, telt csípősséget szeretnénk kihozni a fekete borsból, társítsuk csilipaprikával, mustármaggal, szecsuáni borssal vagy gyömbérrel. Ha a fás, fenyőízű árnyalatokat akarjuk hangsúlyozni, kombináljuk babérlevéllel, fekete kardamommal és szerecsendióval.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

fekete bors (Piper nigrum) ökológiai termesztésből

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, használjunk, és tartsunk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási ország: Indonézia

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!