Kubébabors durvára törve

Coarse crushed cubeb pepper

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 30 g
Bruttó egységár: 41 667 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Az indonéz Jáva és Szumátra szigetein termesztett, durvára tört kubébabors (Piper cubeba) a borsfélék (Piperaceae) családjából. Közeli rokona a fekete borsnak (Piper nigrum), ill. a madagaszkári vadborsnak (Piper borbonense). Tjabé djawa-ként, jávai borsként, ill. nyeles borsként is ismert.

A bogyókat beérés előtt szedik le, majd napon megszárítják.

Színe szürkés-barnától feketéig bármilyen lehet, belső magja kemény, fehér és olajos. A borsszem mérete nagyobb, és egy kis szár csatlakozik hozzá; hasonlít a madagaszkári vadborshoz, de magja nagyobb és szára rövidebb.

Erős illata némileg szegfűborsra emlékeztet. Íze a fekete borséhoz hasonlítható, de ettől mégis eltérő: kellemesen aromás, meleg, balzsamos, fűszeres íz jellemzi, mogyoró, eukaliptusz, ánizs és menta tónusokkal tarkítva. Csípős, izzóédeskeserű, íze hosszan megmarad a szájban.

 


Felhasználás

Az indonéz, ázsiai és észak-afrikai konyha a mai napig használja, az európai kevéssé ismeri.

Észak-Afrikában a Ras el hanout fűszerkeverékhez (marokkói) használják, de ezzel fűszerezik pl. a tajine-t, a markout-ot (búzadara sütemény), stb. Indonéziában a gulé (indonéz curry) fűszere.

Nagyon jó választás a fekete bors vagy szegfűbors helyettesítésére.

Kitűnő fűszer levesekhez, marinádokhoz, halakhoz, tenger gyümölcseihez, sajtokhoz, sült szárnyasokhoz, mindenféle húsételhez (különösen vadhúsokhoz), de zöldségekhez is. Ízvilága illik a túróhoz, tojáshoz.

Daráljuk friss gyümölcsökre (pl. dinnye, eper), fűszerezzük kubébával az egzotikus gyümölcsökből készült befőtteket, a mentás-csokis desszerteket, pitéket, kekszek alapmasszáját.

Nagyon finomra őrölt bors: minél finomabbra őröljük, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel.

Durvára tört/őrölt bors: akkor használjuk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.

FONTOS TUDNI, hogy a kubéba bors keserű lesz, ha főzik, ezért az ételhez csak a főzés végén adjuk hozzá, miután levettük a tűzről, és az étel hőmérséklete forráspont alá csökken.

 

Más fűszerekkel való társítás

Készítsünk saját borskeveréket.

Társítsuk más fűszerekkel, mint kardamom, kurkuma, babérlevél, kakukkfű, fahéj, zsálya, curry levelek, stb.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

durvára tört kubébabors (Piper cubeba)

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási ország: Indonézia

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!