Indiai tikka masala fűszerpaszta enyhe -ahg

Spice paste for indian tikka masala mild -ahg

Ár:
991 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 50 g
Bruttó egységár: 19 820 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Enyhén csípős, fűszeres-paradicsomos indiai stílusú fűszerpaszta tikka masalához.

Használatra kész, gluténmentes kényelmi termék, nem tartalmaz MSG-t, hozzáadott tartósítószert és -mesterséges színezéket. Megfelelő a vegán és vegetáriánus étrendet követők számára is! 4 adaghoz 1 tasak paszta szükséges (lásd a lenti receptet).

 

Mi a tikka masala?

Egy pár évtizedes, viszonylag „fiatal”, és meglehetősen zavaros eredetű curry-féle. Van, aki azt állítja, hogy Glasgow-ból származik; van, aki a Nagy Britanniában élő bangladesi séfeknek tulajdonítja; a pándzsábiak sajátjuknak tekintik, és van, aki szerint egy tradicionális mogul étellel van dolgunk, de a nap végén valójában senki nem tudja pontosan megmondani, hogy melyik az igaz, és talán nem is fontos. Hogy még jobb legyen, a neve is elég ködös, bár ugyanarról az ételről van szó, hívják tikka masalának, tandoori masalának és tandoori curry-nek is. Egy dolgot biztosan lehet tudni, hogy mindenki imádja.

Alapja a tandoori tikka vagy tikka, amit egy fűszeres-krémes paradicsomos szószban kínálnak. A tandoori tikka nem más, mint egy joghurt (dahi) alapú, fűszeres (garam masala, fokhagyma, gyömbér, római kömény, cayenne bors), csípős vagy enyhe marinádban pácolt, kicsontozott, bőrnélküli, felaprított húsféle (csirke, bárány, marha) vagy garnéla, esetleg panír (puha, friss indiai sajtféle) vagy zöldség, amit nyársra húzva, tandoori kemencében (agyagból vagy fémből készül, henger/váza alakú, süllyesztett vagy felszíni, fával vagy szénnel hevített) sütnek készre. A tandoori kemencét legtöbb esetben valami más sütőeszközzel váltják ki, amivel hasonló eredményt lehet elérni, ez lehet grill- vagy BBQ sütő, valamint a kevésbé jó, de még elfogadható villany- vagy gázsütő.

A mártás, amelyben kínálják, elég változó összetételű tud lenni, de mindegyiknél alap a paradicsom, tejszín és/vagy kókusztej és egy fűszerkeverék (masala), illetve fel szokták használni a maradék joghurtos marinádot is.

Rengeteg receptet találni, ahol az első szakaszt, a marinálást-sütést elég változatos módon leegyszerűsítik: serpenyőben, olajban sütik; a húst megfőzik; vagy éppen teljesen kihagyják ezt a részét; stb. Igencsak fontos ennél az ételnél, hogy a marinálást és a grill- vagy BBQ sütőben való sütést (ha már nincs tandoori kemence) ne váltsuk ki silány megoldásokkal, mert a végeredmény is ilyen lesz.

A csirkével készített tikka masala (murgh tikka masala) nagyon hasonlít a vajas csirkéhez (murgh makhani), nem könnyű különbséget tenni a kettő között, mert a határvonal elég vékony, főleg amiatt, hogy mára már szinte megszámlálhatatlan változatban készítik mindkettőt. Ami ellenben biztosan elkülöníti őket, az a származásuk, míg a tikka eredete homályos, valószínűleg nem is indiai, a vajas csirke egyértelműen indiai étel. A vajas csirke sokkal több vajjal készül, és valamelyest krémesebb, a tikka masala nyersebb, robusztusabb, fűszeresebb érzetű, mivel kevesebb tejszín, vaj kerül bele, de hozzá kell tenni, hogy ez sem feltétlenül mindig igaz.

 

Felhasználás

Bár a legismertebb tikka masala a csirkés (murgh tikka masala), létezik zöldséggel, panírral, tofuval, garnélával vagy báránnyal, marhával készített változat is.

Hozzávalók (4 személyre)

  ► 1 tasak AHG Indiai tikka masala fűszerpaszta

  ► 1 ek növényi olaj

  ► 1 nagy vöröshagyma (durvára vágva)

  ► 3 ek joghurt vagy tejszín

  ► 110 ml víz

  ► 450 g csirkehús (felkockázva)

  ► zsíros tejszín vagy joghurt (díszítéshez)

Elkészítés

 1/ Pácoljuk be a csirkét a fűszerpaszta és joghurt keverékével, legalább 10 percig, de célszerűbb hosszabban.

 2/ Hevítsük fel az olajat egy tapadásmentes serpenyőben, pirítsuk a hagymát puhára.

 3/ Adjuk hozzá a bepácolt húst, és pirítsuk 3 percig.

 4/ Adjuk hozzá a vizet, forraljuk fel.

 5/ Főzzük lassú tűzön 15 percig, vagy amíg a hús elkészül; kavargassuk időnként.

 6/ Tálaljuk forrón, a tetejére locsoljunk egy kis tejszínt.

TIPP

  • Kínáljuk naan-nal (tandoori kemencében sütött, kelesztett indiai lepénykenyér) és/vagy párolt basmati rizzsel.
  • Ha vegán változatban gondolkodunk, a zöldség vagy tofu marinádjához használjunk valamilyen növényi joghurtot, a krémesítéshez pedig növényi tejszínt vagy kókusztejet.
  • Ha klasszikusabb tikka masalát szeretnénk, a húst marináljuk egy erre a célra készült fűszerpaszta és joghurt keverékéből összeállított marinádban, majd süssük meg grillen. A fűszerpasztából a fent leírtakat értelemszerűen követve készítsünk egy mártást, a grillezett húst tegyük ebbe a mártásba, és főzzük pár perc alatt össze.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

paradicsompaszta, szójaolaj, desztillált ecet, hagyma, só, gyömbér, fokhagyma, koriander, piros chili, lepkeszegmag, római kömény, zöldfűszerek és fűszerek, színezék: paprikakivonat, kurkuma oleorezinek (színezéket tartalmaz: kurkumin)

 

Allergének

Szóját tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 850 kJ / 203 kcal
Zsír: 16 g
- amelyből telített zsírsavak: 2.3 g
Szénhidrát: 8.6 g
- amelyből cukrok: 5.5 g
Rost: 7 g
Fehérje: 3.7 g
Só: 11.5 g

 

Tárolás: Száraz helyen, napfénytől védve tartandó.

Származási hely: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!