Santoku japán konyhakés 175 mm -seki ryu

Santoku japanese kitchen knife 175 mm -seki ryu

Ár:
23.500 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 0 g

A termékről

 

Termékleírás

A santoku kés vagy santoku bōchō (bunka bōchō) egy általános, multifunkcionális japán konyhakés, egy 1940 óta létező modern találmány. A santoku jelentése három erény/három felhasználási mód, ami utal a három vágási technikára, ami ezzel a késsel elvégezhető: szeletelés, kockázás, aprítás. A japán kések közül ez számít a legsokoldalúbbnak, ráadásul a mérete és formája miatt könnyű vele bánni. Olyan, mint egy nyugati séfkés és egy nakiri fúziója, mindkét késtípus előnyeivel.

Ez az otthoni használatra szánt santoku modell Japánból, a késgyártásáról híres Seki városából származik.

Kerek Wa-markolata (japán markolat) japán nyárfából készült, kényelmes fogású, fekete műanyag gyűrűvel (kakumaki) van ellátva. Kétoldali leélezésű pengéje magas krómtartalmú rozsdamentes acél (420J2 - HRC 53(+/-)), amit könnyű élezni, és kell is elég gyakran, viszont erősen korrózióálló és jól elnyeli az intenzív vagy hirtelen ütések energiáját, anélkül, hogy eltörne.

A penge ún. sheepsfoot típusú - a gerinc vége eléggé meredeken, kb. 60 fokban lefelé ível, a csúcsa nagyjából egy síkban van a kés markolatával, hegye (kissaki) tompa, , amit a japánok ívelt kamagatának (szószerint: sarló alakú) hívnak. Pengéje rövidebb és vékonyabb, mint egy séfkésé, éle (hasaki) egyenesebb, hasa laposabb - ez lehetővé teszi, hogy egyetlen mozdulattal szeljük át az anyagot, amivel dolgozunk, anélkül, hogy a nyugati séfkéseknél megszokott hintázó mozdulatra szükség lenne. Nagyon precíz szeletelést, vágást tesz lehetővé, egyrészt a magas shinogi vonala (leélezés vonala) miatt, amely csökkenti a használat közbeni súrlódást, másrészt a nagyon éles vágási szögének köszönhetően, amely felső határa max. 20° lehet.

Jóval könnyebb, mint egy nyugati séfkés, így hosszú ideig tartó használat mellett sem válik kényelmetlenné.

Műszaki adatok

  • Kés típusa: santoku kétoldali leélezésű (mind jobb-, mind balkezeseknek)
  • Kés súlya: 103 g
  • Kés teljes hossza: 295 mm
  • Penge hossza: 175 mm
  • Penge típusa: kétoldali leélezésű
  • Penge anyaga: 420J2
  • Penge keménysége: HRC 53 (+/-)
  • Penge magassága: 44 mm
  • Penge vastagsága: 1.5 mm
  • Markolat hossza: 120 mm

 

Felhasználás

Az egyik legjobb választás húsok, halak, zöldségek és gyümölcsök feldolgozásához: szeleteléshez, aprításhoz, kockázáshoz.

Másképp kell vele vágni, mint egy nyugati séfkéssel, hiszen teljesen más adottságai vannak. A kulcs a kés majdnem egyenes élének optimális használata. Az élnek párhuzamosnak kell lennie a vágófelülettel, végig egyenesen kell tartani, és enyhe nyomó vagy húzó mozdulattal, átlósan átnyomni a kést az anyagon. Santoku késsel tehát csak nyomó- és húzóvágással, fel-le mozgatással vághatunk, az előre-hátra mozgatás, ill. a hintázó mozdulatok kivitelezése nem működik.

Használható zöldfűszerek és puha zöldségek aprításához, két kézzel megragadva a penge egyik-másik végét és az egyenes élét használva. Az aprító mozdulatok óvatosak legyenek, ne csapkodjunk vele, mint egy bárddal, mert könnyen csorbulhat a kés éle.

Fontos!

  • Ne tegyük mosogatógépbe! Mindig kézzel mossuk, és töröljük szárazra. Ha tudjuk, hogy egy ideig nem fogjuk a kést használni, kenjük be egy kis olajjal (olíva/napraforgó/repce), és göngyöljük tiszta konyharuhába vagy újságpapírba.
  • Ne használjuk nagyon kemény vagy fagyasztott ételek szeletelésére, aprítására!
  • Csak fa- és műanyag vágódeszkán használjuk, üveg- és kőlapon soha, mert a kés éle eltompul, csorbulhat.

Élezés (nagyon leegyszerűsítve, részletek nélkül)

  • Élezzük nedves fenőkövön, max. 10-15º-os szögben.
  • Az élezés pontos részleteit érdemes külön tanulmányozni, elég bonyolult é hosszadalmas procedúra, de nagyon fontos, hogy ezt szakszerűen csináljuk, ahhoz, hogy a késünk minőségét hosszú ideig megőrizzük.

 

Az összetevőkről

 

Származási ország: Japán

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!