*achiote fűszerpaszta -el yucateco

Achiote spice paste -el yucateco

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 100 g
Bruttó egységár: 16 500 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Glutén- és mesterséges színezőanyag-mentes, élénkpiros, puha, yucatani stílusú achiote fűszerpaszta annatto magból, fűszerekből és ecetből. Tömény, önmagában eléggé kesernyés, fanyar és erős, felhasználás előtt hígítani kell, hogy íze lágyuljon. Mindent, amivel érintkezik, narancsos beütésű sárgára/vöröses-narancsra színez.

Az achiote (annatto) paszta vagy ahogyan Mexikóban hívják, a recado rojo egy nagyon népszerű természetes színezőanyag és ízesítő Közép- és Dél-Amerikában, kiemelten Mexikóban (főleg a Yucatan félszigeten és Oaxaca-ban) és a Karib térség konyhájában, amit nemcsak marinádként és szószként használnak, hanem önmagában dörzsfűszerként is.

Az achiote paszták fő összetevője a zúzott annatto mag [Annatto fa (Bixa orellana) magja], amely önmagában földes, enyhén virágos, borsos és füstös ízvilágú. A yucatani stílusú pasztákat leggyakrabban koriandermaggal, oregánóval, római köménnyel, fekete borssal, szegfűszeggel, fahéjjal, szegfűborssal, fokhagymával és sóval fűszerezik. Az oaxaca-i változatok puritán összetételűek, a zúzott annatto-t csupán némi sóval, cukorral és valamilyen savanyítóval ízesítik.

 

Felhasználás

Ahhoz, hogy marinádként használjuk, hígítani kell. Adjunk hozzá keserű narancs-levet, keverjük el, és sózzuk ízlés szerint. A hígított páclé lágyan fanyar lesz, mindent narancsos-pirosra színező és kellően savas, ahhoz, hogy egy nagyon jó húspuhító legyen. A keserű narancs-lé helyettesítésére jó az édes narancslé, amit, ha citromlével, lime-mal és ecettel kombinálunk, megközelítőleg ugyanazt az ízhatást írjük el, mintha keserű narancs-lével dolgoztunk volna. A hígításra víz is megfelelő, ill. húsleves alaplé, olaj, de akár még Worcestershire szósz is.

Kitűnő grill-, BBQ-, sütőben vagy roston sütött marha-, sertés-, szárnyashúshoz meg halakhoz. Hígítás után dörzsöljük be a kiválasztott húst. Ha jobban hígítjuk, használhatjuk pácléként. Rizs színezésére is kiváló.

Az achiote paszta nagyon népszerű ízesítő-fűszer Mexikóban, ezen belül kiemelten a Yucatan félsziget konyhájában, ami egy rendkívül érdekes maja-spanyol-libanoni fúziós konyhát takar. Híres yucatani - achiote pasztával készített - étel pl. a cochinita pibil (sült malac/sertés, amelyet sütés előtt narancslével elegyített achiotepasztával marinálnak); ennek a csirkéből készített változata, a pollo pibil; a mondongo kabic (nagyon sűrű, marhagyomorból -és körömből készített alaplé); a yucatecai grillezett hal taco; a tacos al pastor (shawarma-szerűen grillezett sertéshúsos taco); az achiotés grillezett pulykamell; a chilimole (yucatani mole szósz); az escabeche rojo (vörös savanyúság).

Mexikóban a pollo asado-hoz (mexikói grillezett csirke), a robalito al pastor-hoz (grillezett tengeri sügér narancslével hígított achiote pasztában marinálva), a tamales colados de pollo-hoz (gőzölt, csirkehússal töltött kukoricaliszttészta) adják, olykor kukoricatésztába keverik, amelyből empanada-t (félhold alakú, sós, töltött péksütemény) készítenek.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

víz, kukoricaliszt, annatto mag, jódozott só, fokhagyma, fűszerek, tartósítószerek: ecetsav, nátrium-benzoát

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 795,5 kJ/188 kcal
Zsír: 2,8 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 35 g
- amelyből cukrok: 0 g
Fehérje: 5,7 g
Só: 6,6 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tárolandó. A teljes felhasználásig tartsuk a műanyag zacskójába tekerve, különben kiszárad.

Származási ország: Mexikó

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!