Mh saeujeot koreai sózott garnéla -sea story

Saeujeot salted shrimp -sea story

Ár:
4.980 Ft
Csak a boltban vásárolható!

A termék adatai

Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 9 960 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Mélyhűtött, sózott-erjesztett garnéla, egy nagyon apró, kb. 2 cm-es fajtából, az Acetes chinensis-ből (a koreaiak jeot-saeu-nak hívják), amelynek teste áttetsző, szemei nagyon picik és feketék, páncélja pedig sokkal vékonyabb a szokványosnál.

A koreai konyha a saeujeot-ot (saeu=garnéla, jeot=jeotgal) a jeotgal vagy jeot ételkategóriába sorolja, ahova bizonyos, folyékony/nagyobb darabos/apróbb darabos, sózott, fermentált tenger gyümölcsei (pl. a garnéla, osztriga, halak, kagylók, kaviár) tartoznak.

Úgy készül, hogy a friss, egész garnélát (Acetes fajta) besózzák, hordókba rakják, egy sóréteggel befedik, a hordót lezárják, és így erjesztik 2-3 hónapig árnyékban, alacsony hőmérsékleten. A fermentálás során a garnéla enzimjei lebontják a fehérjéket szabad aminosavakra és peptidekre, innen az umami íze. A végtermék egy nagyon sós, umami-gazdag ízesítő, amit a koreai konyha só mellett vagy helyett használ.

Bár a rövidebb erjesztési idő miatt umamissága lágyabb, funkciója ugyanaz, mint a szintén erjesztéssel készített szójaszósznak, halszósznak, erjesztett garnélapasztának stb.: természetes ízfokozóként működik, elmélyíti az ízeket, komplexebbé teszi az összízhatást.

 

Felhasználás

Nagyon sós és kicsit erőteljes tud lenni, adagoljuk mértékkel!

A legismertebb felhasználási területe a kimchi, legyen szó a kínai kelből készített, tradicionális kimchiről (tongbaechu-kimchi), uborka kimchiről (oi kimchi) vagy éppen kockázott retek kimchiről (kkakdugi). Ha nincs saeujeot-unk, jobb híján kiválthatjuk erjesztett garnélapasztával, sózott, szárított garnélával vagy halszósszal.

A koreai konyha előszeretettel társítja mindenféle sertéshúsos ételhez. Más alapanyagokkal keverve, mártogatóként kínálja bo ssam-hoz (fűszeres vízben főzött sertéslapocka, vékony szeletekre vágva, amit különféle zöldségfeltétekkel és szószokkal kínálnak, Napa káposztalevélbe csavarva), samgyeopsal-hoz (grillezett hasaalja szalonna). Klasszikus kísérője a koreai gőzölt tojásnak (gyeran jjim) is.

Gyakran ízesítik saeujeottal a koreai pörköltszerű ételeket, a különféle jjigae-ket (pl. sundubu jjigae - csípős ragu lágy tofuval; hobak gochujang jjigae – koreai csípős cukkini pörkölt), bizonyos bokkeum-okat vagy stir fry-okat, guk-okat vagy leveseket (pl. dwaeji gukbap – csontleves alapú, sertéshúsos leves; sundaeguk – véres hurkás leves).

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

garnéla 78%, só

 

Allergének

Garnélát tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 226 kJ/54 kcal
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 13.5 g
- amelyből cukrok: 0 g
Fehérje: 16.6 g
Só: 22 g

 

Tárolás: -6°C-on 7 napig, -12°C-on 3 hétig és -18°C-on a csomagoláson jelzett időpontig tárolható.

Származási ország: Kína

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!