Sushi rizs -oriente

Sushi rice –oriente

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 1000 g
Bruttó egységár: 1 490 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Közönséges japán rizs, középhosszú-szemű, Portugáliában termesztett Japonica rizsfajta, amit gyakran csupán sushi rizsnek neveznek, mivel leginkább sushi készítésre használják.

A szemek rövidek, kerekebbek, és enyhén áttetszők. Magas az amilopektin (egy gyorsabban és könnyebben emészthető keményítő) tartalma miatt magas a glikémiás indexe (76 körül). Szintén a magas amilopektin tartalom eredményezi, hogy ez a rizsfajta főzéskor összetapadó, a szemek mégis megőrzik formájukat, és könnyű megfogni evőpálcával. Állaga kissé ruganyos.

Mivel hántolt, legnagyobb részben szénhidrátot - keményítőt - tartalmaz, nagyon kevés fehérjét és zsírt, vitamint és ásványi anyagot, viszont élvezeti értéke magas.

 

Felhasználás

Ugyanúgy lehet használni, mint egy rövidszemű sushi rizst, nemcsak japán és koreai ételekhez.

Jó sushi (nigiri, makisushi/norimaki, oshisushi, hosomaki, futomaki, temaki), rizsgolyók (onigiri) készítéséhez; egyszerű párolt rizsként, a tradicionális washoku vagy a nyugati konyha jegyeit viselő yoshoku részeként [pl. japán curry, omurice (sültrizs tojásrántottával), hayashi rizs (egyfajta vörösboros marhapörkölt rizzsel) stb.]. Megfelelő donburikhoz (rizses egytálétel: hal és/vagy hús és/vagy zöldségek és/vagy tojás stb. összefőzve és párolt rizsre halmozva), takikomi gohanhoz (dashival és szójaszósszal ízesített - zöldséggel, hússal vagy hallal együtt főzött – rizs), ochazukehez egy tál rizs, forró teában előáztatott nori darabokkal), löncshúsos musubihoz (grillezett löncshús és rizstömb „szendvics”, norival átkötve), yakimeshi he(sültrizs), sashimihez, ha azt főételként kínálják.

Jó koreai kimbap/gimbaphoz, amely sokban hasonlít a japán makisushihoz, de van néhány markáns megkülönböztető jegye: a rizs főzéséhez nem rizsecetet, hanem pirított szezámolajat használnak, a kimet/gimet (nori algalap) is vékonyan megkenik ezzel. A tölteléke lehet nyers is, de gyakran használnak sült, fűszerezett alapanyagokat is, ami miatt nem tálalják szójaszósszal és wasabival, mint a japán rokonát.

Az egyszerű, párolt rizs tovább variálható, pl. ha kaffir lime levéllel főzzük össze, és limehéjjal és limelével ízesítjük a végén, vagy furikake fűszerkeverékkel fűszerezzük. Kiváló alapanyag rizses desszertekhez.

 

Előkészítés és főzés

Nagyon fontos, hogy a rizst addig kell mosni, amíg a víz teljesen tiszta lesz, így eltávolítjuk a szemek felületén levő keményítőt. Áztassuk min. 30 percig, majd hagyjuk lecsöpögni kb. 30 percig. A japánok nyáron 30 percig áztatják, télen 2 órán keresztül, de az áztatási időt a rizs minősége és frissessége is befolyásolja.

Edényben való főzés

Öntsünk 1 rész rizst és 1 (1,1/1,2) rész hideg vizet egy edénybe, forraljuk fel, majd alacsony hőfokon főzzük további 15-20 percig, lefedve. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni 10-15 percig lefedve.

Rizsfőzőben való főzés

Rizs – víz arány 1:1/1,1/1,2. Az előkészített rizst és a vizet öntsük a rizsfőző edényébe, kapcsoljuk be a rizsfőzőt. Amikor a rizs elkészült, és a rizsfőző melegen tartó funkciója kezd működni, hagyjuk pihenni kb. 10 percig, majd lazítsuk fel.

Sushi rizs készítés

A rizst a fentiek szerint főzzük meg. Az elkészült rizst sushi ecettel kell elegyíteni. 1 csésze nyers rizshez 2,5 evőkanál sushi ecet szükséges. Tegyük a főtt rizst egy nagyobb tálba (üveg/bambusz/fa lehetőség szerint), spricceljünk rá ecetet, és falapátot használva, gyors mozdulatokkal vegyítsük össze, anélkül, hogy a szemeket összetörnénk. Ezt csináljuk folyamatosan, amíg az összes ecetet egyenletesen elkeverjük a rizsben. A legjobb ízhatást akkor érjük el, ha el tudjuk vegyíteni az ecetet, amíg még a rizs meleg.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

sushi rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1474 kJ/347 kcal
Zsír: 1,1 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,2 g
Szénhidrát: 78 g
- amelyből cukrok: 0,1 g
Rost: 0,7 g
Fehérje: 6 g
Só: 0 g

 

Származási ország: Portugália

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

 

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!