*sóvirág -vios

Fleur de sel -vios

Ár:
2.560 Ft
db
Átmeneti készlethiány!

A termék adatai

Kiszerelés: 260 g
Bruttó egységár: 9 846 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Igazi tengeri sóritkaság a görög Kréta szigetről. A sóvirág, vagy más néven Fleur de Sel vagy Flor de Sal, egyik a legkedveltebb ínyenc sófajta, intenzív íze és egyedi állaga miatt.

Görögországban, természetes sólepárló medencékből gyűjtik be a sóvirágokat, amelyek tulajdonképpen a tengerparti sziklák kisebb-nagyobb bemélyedései. A sóvirágok kialakulása és betakarítása erősen időjárásfüggő, és nagyon idő- és munkaigényes. Csak június és szeptember között van „idénye”, és akkor is csak nagyon sajátos időjárási körülmények között formálódik ki: ha az idő nem túl szeles, hanem lassú, állandó szélfúvás van, ha nincsenek heves esőzések, ha nem túl párás a levegő, és ha éppen nem reggel vagy kora délután van, hanem inkább késő délután, amikor már elég meleg van, és a sólepárlók vize is elég meleg. A virágok a sólepárló medencék vízfelületén alakulnak ki kb. 1 cm-es vékony rétegben, ahogy a víz fokozatosan párolog. Alakjuk virághoz hasonlít, innen a neve. A begyűjtés kézzel történik.

A Kréta szigeti sóvirág hófehér, akárcsak az algarve-i. Nagyon sajátos só, sóssága, bár erőteljes, mégsem tolakodó, és nincs benne semmi kesernyésség. A hagyományos tengeri sókhoz képest ízvilága komplexebb, mert magasabb az ásványi anyag tartalma; nem egy durva só, finom, ropogós, kicsi sókristályokból áll össze, amelyek könnyen összemorzsolhatók. Lassabban olvad a szájban, ezért íze hosszan megmarad. Nagyobb a nedvességtartalma (akár 10% is), így küllemre kicsit a kásás hóra emlékeztet.

És a legfontosabb, amitől nemcsak egy ínyenc sókülönlegesség, de bármelyik só egyedi és páratlan ízesítő: elnyomja a keserű ízt, ízfokozóként működik, felerősíti, és elmélyíti a többi ízt, pl. az édeset vagy pikánst (kiemeli a zöldségek ízét, ízt ad az egysíkú keményítős ételeknek, elmélyíti a desszertek ízét, ízesebbé teszi a gyümölcsöket, húsokat).

 

Felhasználás

Mivel ennek a ritka és ínyenc sónak magas a nedvességtartalma, és ezért lassabban olvad, ideális só utóízesítésre vagy dekorsónak, főzéshez használni vétek lenne.

Utóízesítőként szórjuk salátára, carpaccio-ra, nyers ételekre, tojásra, tojásos ételekre, halra, tenger gyümölcseire, húsokra, zöldségekre, sós lassi-ra, friss gyümölcsre, gyümölcssalátákra. Használjuk csokoládés- és karamelles desszertekhez, créme brulée-hez.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

tengeri só

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Óvjuk a nedvességtől, közvetlen napfénytől és melegtől!

Származási ország: Kréta, Görögország

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!