Pad thai szósz -maepranom

Pad thai seasoning -maepranom

Ár:
1.980 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 300 g
Bruttó egységár: 6 600 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Édes-savanyú-sós, nagyon sűrű, viszkózus szósz, egy kompakt kényelmi termék az egyik legismertebb, és viszonylag újkeletű thai tésztaételhez, a Pad thai-hoz. Halal minősítésű, nem tartalmaz hozzáadott MSG-t, -tartósítószert és mesterséges színezőanyagot.

A készítmény használata rendkívül egyszerű és praktikus (lásd a receptet lent).

A többi pad thai szószhoz viszonyítva, ez egy kicsit eltérő összetételű, tartalmaz osztrigakivonatot, amelynek semmi köze a pad thai-hoz, ellenben halszószt nem adtak hozzá, pedig abszolút alap a pad thai-nál, úgyhogy érdemes ezt pótolni főzéskor.

A Pad thai szó szerint thai stir fry-t jelent, egy rizstészta alapú, dobva-rázva pirított ételt, amely gyorsan elkészíthető; könnyű és laktató; izgalmas textúrákat hoz össze: puha, de ruganyos, ugyanakkor ropogós-roppanós, egyszerre lédús-friss és olajos-nehéz. Tökéletesen kiegyensúlyozott ízvilágú, ahol a csípős, sós, savanyú és édes ízek úgy vannak együtt, hogy egyik sem dominálja le a másikat.

Az ízesítés - a tamarind szósz/paszta, a halszósz és a pálmacukor hármasa - a Pad thai „lelke”, ettől lesz összetéveszthetetlenül thaiföldi ez a kínai eredetű konyhatechnológiai eljárással készült étel. Alapvetően ennyiből kell állnia a Pad thai szósznak, de a kereskedelmi forgalomban levő termékek gyakran tartalmaznak olyan anyagokat is, amelyek nem alkotói a „hagyományos” Pad thai-nak. Így pl. a Maepranom szósza osztrigakivonatot is tartalmaz, cserébe viszont halszószt nem.

 

Felhasználás

A Pad thai esetében sincs kőbe vésett recept, hogy pontosan milyen összetevőket kell használni, van néhány alapdolog, ilyen a rizstészta, natúr - kemény vagy extra-kemény - tofu, garnéla (nyugati, „idegen” változatoknál csirke vagy marha), tojás, fokhagyma vagy salottahagyma, mungóbabcsíra, chili, pad thai szósz (halszósz, pálmacukor, tamarind), a többi meg változó. Így hát van olyan, amikor szárított garnéla, pácolt retek/tarlórépa, kínai metélőhagyma (fokhagymasnidling), különféle friss zöldség is kerül bele.

A kész Pad thai-ra pörkölt, aprított földimogyorót szórnak, és lime-mal ízesítik.

Hagyományosan széles rizstésztával készül (Banh pho), olykor rizs vermicellivel, amit mindig szigorúan csak hideg vízben áztatnak, különben ragacsossá válik. A mungóbab keményítős üvegtészta is megteszi - ha épp nincs rizstésztánk - elég jól magába szívja az ízeket. Figyeljünk oda, hogy pirítás közben ne főzzük túl a rizstésztát, és ne is szárítsuk ki.

Pad thai hozzávalók (1 személyre)

Elkészítés

  1. Egy tapadásmentes serpenyőben forrósítsuk fel az olajat közepes lángon.
  2. Adjuk hozzá a salottahagymát és a tofut, és rázva pirítsuk, amíg kellemes illatot nem áraszt.
  3. Adjuk hozzá a garnélát, pirítsuk, amíg elkészül.
  4. Adjuk hozzá a rizstésztát, a Pad thai szószt, és rázva pirítsuk nagy lángon, kb. 5 percig, vagy amíg eléggé száraz lesz, úgy, hogy közben jól bevonja a szósz a tésztát. Figyeljünk oda azonban, hogy ne szárítsuk ki teljesen, és ne is főzzük túl. Ha mégis nagyon száraznak tűnik, spricceljünk rá egy kis vizet vagy alaplevet.
  5. Csináljunk egy kis helyet a tojásnak a serpenyő egyik felében, toljuk odébb a tésztát, majd csorgassuk ide a tojást, nyomkodjuk szét sütés közben, hogy darabokra szakadjon, és keverjük bele a tésztába.
  6. Szórjuk rá a mungóbabcsírát, a kínai metélőhagymát, a mogyorót és a sózott, szárított garnélát. Rázzuk jól össze.
  7. Korrigáljuk az ízét pálmacukorral és halszósszal, ha szükséges.
  8. Tálaljuk forrón, egy lime cikket helyezve a tészta mellé.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

cukor, tamarind, ízesítő szósz (szójabab, búzaglutén, víz, só, cukor, osztrigakivonat (puhatestűek), módosított tápióka keményítő), sav (ecetsav), ízfokozók (E627, E631), só

 

Allergének

Szóját, búzát, puhatestűeket tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1109 kJ/265 kcal
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 65 g
- amelyből cukrok: 45 g
Fehérje: 0 g
Só: 4,6 g

 

Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben.

Származási ország: Thaiföld

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!