Bengáli mangó-gyömbér chutney enyhe -truly indian

Bengali mango&ginger chutney mild -truly indian

Ár:
1.890 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 230 g
Bruttó egységár: 8 217 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Érett mangó (34%) és gyömbér (12%) keverékéből készült, édes, pikáns, finoman savanykás, nagyon sűrű indiai szószféleség gyümölcs- és gyömbérdarabokkal. Állagban, ízvilágban jobbára egy darabos lekvárra emlékeztet, felhasználását illetően viszont inkább olyan, mint egy salsa vagy relish. Gluténmentes, nem tartalmaz tartósítószert, színezéket, aromákat. Megfelelő a vegán és vegetáriánus étrendet követők számára is!

Az indiai mangó chutney ezerarcú, megunhatatlan: szinte minden indiai államban, sőt államon belül is másképp készítik. Nagyon sokféle lehet: van édes, savanyú, fanyar, csípős vagy ezek bármilyen kombinációja; nyers vagy hőkezelt; érett vagy éretlen gyümölcsből összeállított; csak mangóból vagy mangóból és valamilyen másodlagos fő összetevőből (kókusz, gyömbér) készült; szerényebben vagy nagyon változatosan fűszerezett.

 

Mi a chutney?

A chutney Indiából származik, de az egész indiai szubkontinensen elterjedt, sőt Afganisztánban, Dél-Afrikában, Suriname-ben, a Karib-szigeteken, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is fogyasztják, a helyi ízlésvilághoz igazítva.

A chutney szerves része az indiai konyhának, majdnem minden étel mellett ott találjuk, legyen szó egyszerű párolt basmati rizsről, naan-ról (tandoori kemencében sütött, kelesztett indiai lepénykenyér), dosa-ról (ropogós palacsinta rizsből és lencséből), snack-ekről, vagy éppen curry-ről.

Egyfajta fűszeres kiegészítő a fő fogás mellett, mindig ott lapul a tányérok szélén. Szerepe, hogy fokozza az étvágyat, feldobja az egysíkúbb ételeket, harmonizálja a különféle egyszerre felszolgált ételeket, vagy egy adott ételnek hangsúlyozza a sajátos ízprofilját. Minden tekintetben (ízvilág, alapanyagok köre, fűszerezés, elkészítés módja, állag) messze meghaladja az európai ember sztereotip, leszűkített képét a chutney-król, ami legtöbb esetben egyenlő egy igen édes, savanykás, néha csípős, gyümölcsös lekvárszerű mártogatóval.

Íze széles skálán mozog, lehet édes, savanyú, kesernyés, fanyar, lágyan sós, csípős, vagy ezek bármilyen kombinációja. Ugyanilyen színes a hozzá használt alapanyagok köre is: pl. paradicsom, olajos magvak, mint földimogyoró, dió, hüvelyesek, joghurt, uborka, különféle helyi indiai zöldségek, gyümölcsök, kókusz, hagyma, tamarind, menta, egyéb fűszernövények, aromás fűszernövények, chili, erjesztett hal stb.

Általában csak egy vagy két fő hozzávaló képezi egy adott chutney alapját, nem több, és ezt fűszerezik, árnyalják tovább. A savanykás chutney-kat citrommal, lime-mal, tamarinddal savanyítják, és nem ecettel, mint az indiai chutney-k brit „átdolgozásait”.

Lehet friss, hőkezelt vagy savanyított, így ettől függően pár napig ehető vagy hosszan eltartható. Jellemzően darabos (paradicsom chutney), de van sűrű-krémes (zöld korianderlevél chutney), híg (kókusz chutney), sőt porrá őrölt chutney (hurigadale chutney pudi vagy pirított csicseriborsó chutney por) is, amit olajjal vagy ghi-vel kevernek el fogyasztás előtt.

Meg kell különböztetni az achartól (indiai pickle), amely savanyú/csípős, igen ritkán édes; gyakran olajjal, esetleg valamilyen ecettel, vagy sós felöntőlével készül, illetve vagy egész, vagy nagyobb darabokra szeletelt gyümölcs/zöldség az alapja.

 

Felhasználás

Multifunkcionális kiegészítő: ha csupán az indiai felhasználását nézzük, akkor egy mártogató szósszal és öntettel van dolgunk, ha az eredetétől eltekintünk, lehet belőle kence, fényező szósz grillhúsokhoz, zöldség- vagy gyümölcssalátaöntet, sütemények adaléka.

Kínáljuk mártogató szószként indiai lepénykenyérfélék (naan – tandoori kemencében sütött, kelesztett indiai lepénykenyér; roti – teljes kiőrlésű lisztből készült, kelesztetlen indiai lepénykenyér, paratha – rétegezéssel készített, kelesztetlen indiai lepénykenyér; papad – bő olajban sütött, vékony, ropogós, kelesztetlen kenyérféle urid lencse-lisztből stb.), neer dosa (rizslisztből készült sós palacsintaszerűség), paradicsomos vagy citromos rizs, murukku (sós, ropogós, rizs- és urid lencse-lisztből készült, spirálszerű, bő olajban sütött snack), tikka (tandoori kemencében, nyárson sült, fűszeres joghurtban pácolt hús-, zöldség- vagy panírdarabok), különféle indiai snack-ek (samosa – bő olajban sütött, sós töltelékkel töltött tésztabatyu; bhaji vagy pakora – csípős, fűszeres zöldségek, bundázva és bő olajban kisütve; khandvi – csicseriborsóliszt és joghurt alapú tésztából készült, feltekert sós-fűszeres snack; vada – bő olajban sült, sós, fánkra emlékeztető snack; aloo tikki – főtt krumpliból és zöldborsóból készített fűszeres krokettszerűség), csípősebb curry-k mellé.

Kenjük szendvicsekre (csirkés, pulykás, sonkás, sajtos), pulykahús burgerre; kínáljuk mártogatóként sajtokhoz, grillcsirkéhez, füstös BBQ sertésbordához, füstölt sonkához, zöldségekhez, krékerekhez, sajtfalatkákhoz, csirkefalatokhoz; használjuk fényező szószként grillhúsokhoz (csirke, sertés), lazachoz; adjuk - mértékkel - curry-s csirkesalátához. Használjuk a Turks- és Caicos-szigeteki gyömbér mangó csirkéhez (sütőben sült, mangó-gyömbér chutney-val töltött, panírozott csirkemell).

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

cukor, mangó 34%, gyömbér 12%, cukornádecet, só, piros chilipor, őrölt gyömbér, fokhagymapor

 

Allergének

Nyomokban dióféléket, mustárt és szezámot tartalmazhat.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 910 kJ/214 kcal
Zsír: <0,5 g
- amelyből telített zsírsavak: <0,1 g
Szénhidrát: 53 g
- amelyből cukrok: 48 g
Fehérje: <0,5 g
Só: 2,0 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó. Felbontás után tároljuk hűtőben.

Származási ország: India

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!