LEXIKON
- Cajun és kreol food - észak amerikai konyha
- Camargue vörös rizs
- Cápauszony
- Cassava
- Cassia - Kasszia
- Cayenne-bors
- Chasseur, azaz vadászmártás
- Chia - Azték bors
- Chia mag - Azték zsálya
- Chilipaprika (Capsicum frutescens)
- Chipotle
- Chorella
- Choya saké - szaké
- Chutney
- Citromfű
- Citromhéj
- Citromnád
- Citromsav
- Citromsav
- Citromverbéna
- Csalán
- Csicseriborsó
- Csillagánizs
- Csiperke
- Cubebe bors -
- Cumberland mártás
- Curry
- Curry levél
Citromverbéna
A 18. század-ban Dél-Amerikából Európába spanyol hódítók útján került. "Aloysia" botanikai nevét, a spanyol király akkori feleségének tiszteletére kapta, pármai Mária Lujza állítólag nagyon kedvelte az illatát. Spanyolországban a mai napig is "hierba luisa" (Lujza-növény) a neve.
Argentína, Paraguay, Brazília, Chile és Peru területén őshonos.
Felhasználása
Kezdetben szappanok, parfümök és likőrök összetevőjeként használták. Gyógynövényként Franciaországban kezdték el használni, ahol szinte minden házi patikában megtalálható "Verveine" néven.
A citromverbéna-levelek a menta leveléhez és a hárs virágaihoz hasonlóan, szabadon megvásárolhatók, mind gyógyszertárakban, mind élelmiszerüzletekben.
Gyógyhatása
A francia Maurice Mességue fitoterapeuta "a gyomor megbízható barátjaként" dicsérte. Főleg emésztési panaszok kezelésére javasolt, görcsoldó hatása miatt, de idegi problémák és alvászavar esetén is alkalmazzák.
A citromverbénának mindeddig nem ismert semmiféle mérgező, illetve kóros mellékhatása.
Forrás: wikipedia
foto: Kurt Stüber