LEXIKON
- A cukor története
- A tea cserje
- A tea szüretelése
- A tea története
- Abalone (Haliotis tuberculata)
- Adzuki bab
- agar agar
- Aioli
- Ajvár
- Ajwain - Ajovan
- Akáciamag
- Algavrei sóvirág
- Aloe vera
- Amaránt
- Ancho chili
- Anelli - (Gyűrű) tészta
- Ánizs
- Annato
- Aranytű (Hemerocallis fulva)
- Aranytű gomba - Enoki - Téli fülőke
- Argán olaj
- Aszpartám
- Avatára
- Avokádó
A tea szüretelése
A teát termesztő országokban, általában csak a felső levélhajtásokat, és a mellette levő két levelet, a legfiatalabb hajtást szedik le („két levél és egy hajtás”). Az ennél nagyobb leveleknek átalában negatív hatással vannak a kész tea minőségére.
A magasabb, hűvösebb régiókban a tea természetesen lassabban nő. Ez teszi lehetővé a különösen finom, aromás karakter kibontakozását. A szüret idejének is fontos hatása van a tea minőségére.
A szüretelés nagyfokú gondoskodást, és hozzáértést igényel, melyet gyakran nők végeznek. Az átlagos szüret kb. 16-24 kg zöld levél naponta. Ez a mennyiség 4-6kg kész teát eredményez. Napi két-három alkalommal a zöld leveleket elszállítják az ültetvény gyárába. A zöld, friss levelek még teljesen illatmentesek, először ott kezelik őket, majd különböző gyártási folyamatokon esnek át, hogy aromás teát hozzanak létre belőlük.