LEXIKON
Mole szósz
A mole kb. 52 különböző alkotóelemet tartalmaz. Mexikóban sok helyen házilag készítik tradicionális recept szerint, de készen is kapható mole paszta.
Fő alkotóeleme a chilipaprika, annak is különböző válfajai. Van benne fahéj, szegfűszeg, pipián (enyhén pörkölt tökmag), ajonjolí (szezámmag) és persze kakaóbab is. No meg piloncillo - süvegcukor magyarul -, ez adja édeskés ízét.
A háziasszonytól függ, hogy milyen a mole: csípős, édesebb, csokoládés hatású vagy teljesen sima.
A fehér és zöld mole az összetevők változatossága folytán nyeri el színét. A pasztát felhigítják pulyka vagy csirkelevessel és a tejföl állagú szósszal körítik, öntik le a húst.
Az egyik legjobb mole a mole poblano (pueblai mole), de nagyon finom a majdnem fekete oaxacai mole is.
forrás: Terebess lexikon
foto: norecipes.com, ilovesomegreens.com, poveredyfrijoles.com