*puding rizs -heera

Pudding rice -heera

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 1 982 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Japonica fajta, kerek, rövidszemű rizs.

A neve nem egy rizsfajtát jelöl, hanem egy felhasználási javaslatot: ez a rizs pudingok és krémes, pudingszerű ételek készítéséhez ideális. a nedvszívó képessége, megfőzve krémes, puha, enyhén ragacsos lesz, ami nemcsak a rizs összetételének köszönhető (magas össz-keményítő tartalom - magas amilopektin keményítő tartalom - alacsony amilóz keményítő tartalom), a sajátos főzési technika is alapvető feltétel az eredményhez: lassú tűzőn, folyamatosan kavargatva kell készíteni, a forró vizet/folyadékot apránként adagolni, így a rizsben található keményítő jól magába tudja szívni a főzőfolyadékot és az ízeket, és egy krémes ételt kapunk.

Glikémiás indexe magas.

 

Felhasználás

Olyan ételek készítéséhez kiváló választás, amelyeknél fontos, hogy a rizsszemek a főzőlé ízét magukba szívják, és az elkészült étel állaga krémes, selymes, ragacsos legyen, mint pl. egy rizspuding. Szinte megunhatatlan, annyi változata létezik, a világ közel minden országában találunk valamilyen sajátos rizspudingot: Indiában a Kheer-t (tejalapú, édes, zöld kardamommal fűszerezett, aszalt gyümölcsökkel megszórt), az arab országokban a muhalibiyya-t (geránium víz/rózsavíz/narancsvirágvíz és vanília ízesítéssel), Libanonban a moghli-t (ánizzsal, fűszerköménnyel és fahéjjal fűszerezve), Törökországban a Fırın sütlaç-ot (tejes, tojásos, fahéjas sült változat), Trinidad és Tobagoban az édes rizst (kókusztejjel, szerecsendióval, fahéjjal, mazsolával, vaníliával és Angostura Bitterrel), stb.

Jó alapanyag sós vagy édes rizskásához, rizses töltelékekbe, krokettekhez, ill. olyan rizssalátához, amelyet valamilyen formába „öntenek” tálalás előtt.

 

Előkészítés és főzés

Ha krémes pudingot, rizskását készítünk, a rizst sem mosni, sem áztatni nem szabad, mert ezzel eltávolítanánk a rizs felületén levő keményítőt, amely rész-szerepet játszik, hogy az ételünk krémes állagú legyen. A legfontosabb szabályok, amiket érdemes betartani: lassú tűzön főzzük, folyamatosan kavargassuk, forró vízzel/folyadékkal öntsük fel, apránként adagolva. A rizs - víz arány kb. 1:3 - 4.

Megfőzhetjük úgy is, mint egy bármilyen hosszú vagy középhosszú-szemű rizst. Fontos, hogy ilyen esetekben a rizst addig kell mosni (lehetőleg edényben, és nem folyóvízben), amíg a víz teljesen tiszta lesz, így eltávolítjuk a szemek felületén levő keményítőt, amitől a kész rizs vizenyős lenne. Ha főzés előtt a rizst legalább 30 percig áztatjuk hideg vízben, a főzési ideje lecsökken kb. 20%-kal, a rizs egyenletesebben fő meg, és jobb lesz az állaga. Főzés közben keményítő szivárog ki a szemekből, ezért valamivel több vizet szív magába, mint a többi rizsfajta.

A legegyszerűbb módszer: öntsük az előkészített rizst és a hideg vizet egy edénybe (1 rész rizs – 2 rész víz), forraljuk fel, majd alacsony hőfokon főzzük lefedve további 18 - 20 percig, vagy amíg magába szívja a főzővizet. Hagyjuk fedő alatt pihenni még 10 percet, majd óvatosan lazítsuk fel villával.

A „piláf” módszer szerint az előkészített rizst először 1 - 2 percig olajon/vajon pirítjuk, majd felöntjük forró vízzel, és egyszer megkavarjuk. Forraljuk fel, utána lefedve alacsony hőfokon főzzük tovább kb. 18 - 20 percig. Hagyjuk lefedve pihenni 5 percig, a végén lazítsuk fel óvatosan villával. A végeredmény egy valamelyest kevésbé összetapadó rizs lesz.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

rövidszemű rizs

 

Allergének

Nyomokban földimogyorót, dióféléket, szezámot, szóját, glutént, laktózt és mustárt tartalmazhat.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1471 kJ/346 kcal
Zsír: 0,9 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,2 g
Szénhidrát: 78,1 g
- amelyből cukrok: 0,2 g
Rost: 0,9 g
Fehérje: 6,1 g
Só: 0,1 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó.

Csomagolva: Egyesült Királyság

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!