Sansho bors

Sansho pepper

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 10 g
Bruttó egységár: 398 000 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

A japán sansho bors (Zanthoxylum piperitim) egy - a rutafélék (Rutaceae) családjába tartozó - cserje termése. Ritka álbors, amelyet csak Japánban, Dél-Koreában és Kína bizonyos részein termesztenek.

Közeli rokona a kínai vörös szecsuáni-, kínai zöld szecsuáni-, nepáli vad szecsuáni-, andaliman-, badrang- és butáni citromos borsoknak, ugyanabból a családból (Zanthoxylum) származnak.

Több néven is ismert: japán bors, sansho bors, hegyi bors, yuzu bors. Koreában ezt a borsot chopi-nak hívják.

Beérés előtt takarítják be a zöld bogyókat, napon szárítják, amíg szétnyílnak. Belül egy kis fekete, enyhén kesernyés mag található. Ezek általában kihullnak, ami nem, azt eltávolítják. Ezzel együtt előfordul, hogy marad benne mag, ezt ki kell dobni, és csak a külső „héját” használjuk.

Zöld színű, virágos, gyümölcsös illatú, friss, erőteljesen citrusos, mintha a yuzu és grapefruit keveredne. Meleg és csípős, de kevésbé, mint a kínai szecsuáni társa.

Zsibbasztó, bizsergető csípőssége, amely a sanshool vegyületeknek köszönhető, egészen más érzet, mint amilyent a chili vagy a fekete bors erőssége ad, illetve nem is olyan tartós. Minél hosszabban főzzük, annál bizsergetőbbnek hat.

 

Felhasználás

Egyik leggyakrabban használt fűszer Japánban, ezt használják a híres kabayaki-unagi-hoz (grillezett édesvízi angolna), a yakitori-hoz (egyfajta nyárson sült csirke), és általában a grillezett húsételeikhez. Egyik alapfűszere mind a shichimi togarashi-nak, mind a nanami togarashi-nak, a két japán hétfűszer-keveréknek.

Koreában sansho borssal (chopi) fűszerezik a chue-tang-ot (csíkhal leves), maeun-tang-ot (spicy fish stew) és a hoe-t (raw fish).

Nagyon jól ellensúlyozza a zsírosabb ételek állagát, ízét, bizonyos ételek, alapanyagok illatát, mint pl. egy zsírosabb sertéshúsrész, halak (sült és nyers), húsgolyók, máj, stb. Általában véve minden fehér és vörös húshoz, halhoz, tenger gyümölcseihez (garnéla, tintahal, homár, fésűkagyló stb.) talál.

Isteni gombára, grillezett/sütőben sült zöldségekre, salátákra, tojásra, egyszerű párolt rizsre szórva. Kitűnő fűszer tofuhoz (pl. dengaku tofu, yo doufu, stb. ), tempurához, ramenhez, japán tésztás ételekhez, sushihoz, shabu-shabu-hoz (japán hot pot), oyakodon-hoz (japán csirkés-tojásos rizs egytálétel), ázsiai tésztalevesekhez.

Nemcsak ízesít, hanem tartósít is: használható savanyúságokhoz, lekvárokhoz, chutney-khoz.

Nagyon jó mártogatókhoz, szószokhoz (pl. majonéz vagy tejszín alapú), marinádokhoz, citrusos ízvilágú ételekhez, tejszínes krémlevesekhez, sajtokhoz.

Kitűnő csokoládéhoz, csokoládés desszertekhez (pohárkrémek, mousse, stb.), szorbékhoz, friss gyümölcsökhöz, különösen eperhez, őszibarackhoz és ananászhoz, gyümölcslepényekhez, gyümölcshabokhoz, muffinhoz, macaronhoz. Isteni édes italokban, turmixokban elkeverve.

FONTOS: Pirítsuk meg szárazon, ez elősegíti bizonyos új vegyületek felszabadulását. Ha 2-3 percig pirítjuk, csökkenni fog a bizsergető csípőssége, a citrusossága pedig párhuzamosan fokozódik. Ne főzzük túl sokáig, mert aromája elhalványodik, inkább a főzés végén adjuk az ételhez. Érdemes mozsárban megtörni, ha lehet, nem használjunk borsőrlőt erre a célra. Óvatosan használjuk, elég intenzív fűszer!

 

Más fűszerekkel való társítás

Készítsünk saját borskeveréket, keverjük bátran különleges, ínyenc borsokkal.

Ha a virágos/fás árnyalatokat akarjuk fokozni, kombináljuk korianderrel vagy fahéjjal. Ha citrusos ízeit szeretnénk komplexebbé tenni, indiai citromfűvel társítsuk. Jól harmonizál a gyömbérrel, chilivel, szezámmal, fokhagymával, mákkal, algával és mentával, használjuk őket együtt.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

sansho bors (Zanthoxylum piperitum)

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, vegyünk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási ország: Japán

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!