Zöld malabár tigris bors fagyasztva szárított prémium

Green malabar tiger pepper freeze dried

Ár:
1.490 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 20 g
Bruttó egységár: 74 500 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Exkluzív minőségű, ökológiai gazdálkodásból származó zöld malabár tigris bors (Piper nigrum), más nevén zöld malabár felföldi bors / zöld malabár hegyvidéki bors / zöld tigris bors / zöld malabár bors. Egy szigorúan védett természetvédelmi területen, a délnyugat-indiai Kerala állam Wayanad hegyvidékén terem, tiszta és érintetlen környezetben. Hozama nagyon alacsony, de aromaanyagai, illóolajtartalma szignifikánsan magasabb, mint a legtöbb borsfajtánál. Ennyit ennek a konkrét fajtának a hátteréről, de tágabb kontextusban is rá kell nézni, hogy világos legyen, mit is jelent pontosan a „zöld bors”, meg hogy mi köze a fekete, fehér és vörös színűrokonaihoz, jöjjön egy kis rendrakás a bors-univerzumban.

A zöld, fekete, fehér és vörös bors mind ugyanannak a növénynek, a borsfélék (Piperaceae) családjához tartozó kúszónövénynek, a Piper nigrum-nak a termése. Ez tehát egyetlen növény, egyféle bogyó, amelyből négy különböző - színben, ízben és csípősségben eltérő - fűszer születhet, attól függően, hogy mikor szedik le a bogyókat — azaz milyen érettségi állapotban —, és hogyan dolgozzák fel őket utána. A borsfajták közti különbség tehát nem a növényből, hanem a szedés időpontjából és a feldolgozás módjából fakad.

A zöld borsot éretlenül, zölden szedik le, egészen korai szakaszban, amikor még nagyon zsenge. A fermentáció megelőzése és a szemek zöld színének megőrzése érdekében először gőzölik vagy rövid ideig főzik. Ezt követően kétféle szárítási eljárás jöhet szóba: vagy vákuumban, magas hőmérsékleten végzett gyors szárítás, vagy pedig kíméletesebb módszerként a liofilizálás, azaz fagyasztva szárítás.

A fűszerek (és általában élelmiszerek) esetében a liofilizálás lényege, hogy az anyagot előbb lefagyasztják (gyors és mélyfagyasztás, általában –40 °C és –80 °C közötti hőmérsékleten), majd az elsődleges szárítás (szublimáció) során vákuumban alacsony hőmérsékleten a jeget közvetlenül gázzá (szublimációval) alakítják ─ eközben a termék hőmérséklete jellemzően –40 °C és –5 °C között mozog, végül a másodlagos szárításnál (deszorpció) a kötött vizet is eltávolítják.

A módszer előnye abban rejlik, hogy sokkal jobban megőrzi az illóolajokat, aromákat, színt és tápanyagokat, mint a hagyományos szárítási eljárások, mivel a folyamat hőterhelése alacsony. További pozitív hozadéka, hogy a fűszer kisebb tömegű, kevésbé érzékeny a mikrobiális romlásra, hosszabb ideig eltartható, és felhasználáskor gyorsan visszanyerheti aromáját (újrahidratálás útján).

Na de milyen is ez a liofilizált zöld bors? Élénkzöld színű, sima felületű. Friss és lágy, gyümölcsös, virágos-citrusos, üde és visszafogottan csípős, inkább pikánsnak mondható. A fagyasztva szárításnak köszönhetően jobban megőrzi az illóolajait, aromáit és színét, mint a levegőn szárított változat. Textúrája könnyű, roppanós, és gyorsan felveszi a nedvességet, így rehidratálással szinte olyan lesz, mint egy friss zöld bors. Ezzel szemben a levegőn szárított bors fakóbb, keményebb és kevésbé illatos.

 

Felhasználás

30 perces langyos vizes áztatás rehidratálja a borsot, ami után már használható friss bors helyettesítésére az ezt igénylő recepteknél.

A francia-, kreol-, thai-, indonéz- és indiai konyha használja, fűszerezésre és ízesítésre, frissen és szárítva, vagy rehidratálva.

A legcélszerűbb olyan ételekkel kombinálni, ahol az aromás lágysága érvényesülni tud, és ahol túl sok lenne a fekete bors csípőssége. Különösen jó a nagyon friss vagy gyümölcsös ízvilágú ételekhez.

Egész zöld borssal készül a hagyományos francia zöld bors steakszósz, a steak au poivre kísérője, de más, könnyű, tejszínes szószokhoz is fantasztikus, mivel a folyadékban a bors újra rehidratálódik, és egy zsenge aromás, enyhén csípős fűszerbogyó lesz belőle, amely igazából egészben isteni. A borskéregben sült hal egyik bors-összetevője a durvára tört fekete-, fehér- és rózsabors mellett.

Kitűnő salátákhoz, párolt zöldségekhez, salsákhoz, szárnyasokhoz, marhahúshoz, vadhúshoz, terrine-hez, pástétomokhoz, tenger gyümölcseihez, levesekhez, tofuhoz, sajtokhoz (fromage frais au poivre vert / kecskesajt / brie), tésztákhoz.

Jó választás eper, körte, ananász, mangó fűszerezésére, gyümölcs alapú desszertekhez, koktélokhoz (pl. gin tonic, citrusos long drink).

Néhány hasznos tipp a liofilizált zöld bors "kezeléséhez":

♦ Használat előtt ha vízben vagy krémes közegben (pl. mártás, tejszín) áztatod, textúrája meglágyul.

♦ Ne pirítsd, mert elveszíti jellegzetes aromáját.

 

Más fűszerekkel való társítás

A kreol konyha jól ismert borskeverékében zöld-, fekete-, fehér-, vörös borsot és szegfűborsot társítanak. Barbecue fűszerkeverékhez is hozzáadható.

A francia konyha sajátos kombinációja a vanília-zöld bors kombó. Aromavilága jól harmonizál a szegfűborssal, bazsalikommal, fűszerköménnyel, kardamommal, oregánóval, petrezselyemmel is.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

liofilizált (fagyasztva szárított) zöld bors* (Piper nigrum)

*organikus termesztésből származó

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját, halat, tojást is csomagoló üzemben csomagolták, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Szobahőmérsékleten, fénytől és nedvességtől védve tartandó.

Származási hely: India

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot a Négy égtáj ízei Kft.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, a Négy égtáj ízei Kft. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!