Akciós termékek
Akciós mélyhűtött termékek
Akciós szárazáru
Algák
Aszalt gyümölcsök
Átmeneti készlethiány
Ázsiai levesalapok
Bambusznyársak
Chiliszószok és paszták
Ázsiai chiliszószok és paszták
Édes chiliszószok és paszták
Extrém chiliszószok és paszták
Mexikói-karib-amerikai chiliszószok és paszták
Cukrászati alapanyagok
Aromák
Csokoládédíszek
Cukordíszek
Ételfestékek
Kandírozott és liofilizált gyümölcsök
Marcipán és fondant
Öntetek és krémek
Öntő és bevonó csokoládék
Ostyák
Segédanyagok
Cukrászati eszközök
Desszert kapszlik
Egyéb kellékek
Fém- és műanyag kiszúrók
Gyertyák
Habzsákok és fejek
Lapátok-kések-kártyák
Muffin papírok
Nyalóka
Sütőformák
Szilikon formák
Torta alátétek és tálcák
Torta- és egyéb dobozok
Cukrok és édesítőszerek
Cukrok
Egyéb édesítőszerek
Mézek
Szirupok
Dezsőke
Ecetek és dresszingek
Balzsamecetek
Borecetek
Dresszingek
Egyéb ecetek
Gyümölcs- és ízesített ecetek
Rizsecetek
Édességek és sós snackek
Édességek
Sós snackek
Ehető virágok
Evőeszközök
Evőeszköz
Evőpálcák
Főzőeszközök
Egyéb eszközök
Főző- és sütőedények
Gőzölők
Kések
Mozsarak és őrlők
Sushi kellékek
Szűrők és szedők
Wok és eszközei
Fűszer- és egyéb tárolók
Fűszerek
Borsok
Chilik
Fűszerkonzervek
Fűszerpaprikák
Monofűszerek
Fűszerfélék
Ételízesítők és levesalapok
Fűszerolajok
Fűszerkeverékek
Afrikai fűszerkeverékek
Bárány és vad fűszerkeverékek
Curry fűszerkeverékek
Hal fűszerkeverékek
Indiai fűszerkeverékek
Ital fűszerkeverékek
Közel-keleti fűszerkeverékek
Marha-steak-grill-bbq fűszerkeverékek
Mediterrán fűszerkeverékek
Mexikói-dél amerikai-kreol fűszerkeverékek
Olasz fűszerkeverékek
Rizs-burgonya fűszerkeverékek
Saláta-zöldség fűszerkeverékek
Sertés fűszerkeverékek
Süti-kenyér fűszerkeverékek
Szárnyas fűszerkeverékek
Távol-keleti fűszerkeverékek
Fűszerpaszták
Egyéb fűszerpaszták
Indiai fűszerpaszták
Indonéz fűszerpaszták
Japán fűszerpaszták
Kínai fűszerpaszták
Koreai fűszerpaszták
Mexikói-dél-amerikai fűszerpaszták
Thai és vietnámi fűszerpaszták
Gombák
Göngyöleg
Hűtött termékek
Egyéb hűtött termékek
Friss csírák
Friss fűszerek
Friss zöldáru
Hüvelyesek
Hüvelyes konzervek
Szárított hüvelyesek
Instant tészták és készételek
Instant tészták
Készételek
Italok
Ázsiai szeszes italok
Koktél alapanyagok
Üdítőitalok
Japán tálalóedények
Ansen porcelán
Aurora porcelán
Blue oribe porcelán
Ebi/kani/sakana porcelán
Edo brown porcelán
Egyéb japán tálalóedények
Emerald vert porcelán
Finley blue porcelán
Finley grey porcelán
Fleur de ligne porcelán
Glassy green porcelán
Green oribe procelán
Hana blue porcelán
Izayoi porcelán
Japán melamin és lakk
Japán sushi tálak
Kobaltkék porcelán
Kuro porcelán
Mino yaki porcelán
Mokuzai porcelán
Neko porcelán
Nezumi grey kő
Nippon porcelán
Onyx noir porcelán
Seigaiha porcelán
Sendan porcelán
Silver grey porcelán
Sky blue porcelán
Sori porcelán
Tajimi porcelán
Tetsu kessho porcelán
Türkiz porcelán
Wasabi porcelán
White grey rim porcelán
Yamasaku azur porcelán
Kakaók és kávék
Forró csokoládék
Kakaók
Kávék
Kifutó termékek
Élelmiszer
Eszköz
Kínai tálalóedények
Black maru porcelán
Egyéb kínai tálalóedények
Fehér fényes porcelán
Fehér írásos porcelán
Fekete fényes porcelán
Fekete írásos porcelán
Fekete matt porcelán
Fekete-szürke porcelán
Kínai melamin és lakk
Kínai sushi tálak
Montenegro porcelán
Ogawa porcelán
Kínálótálak
Konzervek
Ázsiai konzervek
Gyümölcskonzervek
Halkonzervek
Olívabogyók
Paradicsomkonzervek
Pickle
Savanyúságok
Zöldségkonzervek
Köretek
Egyéb köretek
Gabonák
Lekvárfélék
Chutney
Lekvárok
Zselék
Lisztek és kenyerek
Különleges kenyerek
Lisztek
Panírporok
Mélyhűtött termékek
Mélyhűtött dim sum
Mélyhűtött gombák és zöldségek
Mélyhűtött tenger gyümölcsei
Mélyhűtött tészták és kenyerek
Mustár majonéz torma
Majonézek
Mustárok és tormák
Olajok
Főzőolajok
Salátaolajok
Olajos magok és magkrémek
Magkrémek
Magok
Partieszközök
Reformkonyha
Csírázó magok és edényeik
Fasírtporok
Gabonapelyhek
Táplálkozást kiegészítők
Zöldségkrémek
Rizs
Basmati rizsek
Egyéb rizsek
Jázmin rizsek
Olasz rizsek
Sushi rizsek
Sók
Étkezési sók
Különleges és ízesített sók
Sűrítők és zselésítők
Szójaszósz
Egyéb szójaszósz
Indonéz szójaszósz
Japán szójaszósz
Kínai szójaszósz
Koreai szójaszósz
Thai szójaszósz
Szószok és mártások
Bbq szószok
Észak-afrikai és közel-keleti szószok-pácok
Európai szószok-pácok
Halszószok
Indiai szószok-pácok
Indonéz szószok-pácok
Japán szószok-pácok
Kínai szószok-pácok
Koreai szószok-pácok
Mexikói és közép-amerikai szószok
Olasz tésztaszószok
Thai-vietnámi szószok-pácok
Teák
Fehér teák
Fekete filteres teák
Fekete szálas teák
Fűszeres teák
Gyümölcs filteres teák
Gyümölcsteák
Herbateák
Mate teák
Rooibos teák
Teaválogatások
Zöld filteres teák
Zöld szálas teák
Teakellékek
Egyéb tea kellékek
Teáscsészék
Teáskannák
Teáskészletek
Teaszűrők és filterek
Tejek és tejszínek
Kókusztejek és tejszínek
Növényi tejek és tejszínek
Sűrített tejek
Tészták
Ázsiai búza- és hajdinatészták
Egyéb gluténmentes tészták
Hazai tészták
Olasz tészták
Rizs- és üvegtészták
Mugi koji bio -koji bakers
Organic mugi koji -koji bakers
A termék adatai
Kiszerelés: 200 g
Bruttó egységár: 22 250 Ft/ kg
A termékről
Termékleírás
Bio, szárított enzimes árpa. Önmagában édeskés, karakteresen diós.
Vegán, kóser termék. Fontos tudni, hogy nem alkalmas újabb adag koji készítésére, meg lehet próbálni ugyan, de fennáll annak a veszélye, hogy a levegőből más penészgombák is megtelepednek rajta, ami egészségre káros lehet, ill., ha újra és újra használják újabb és újabb adagok elkészítéséhez egyfajta degenerálódás lép fel, és egyre kevésbé lesz „potens” az újabb koji adag.
A koji a japán konyha egyik alapköve, nálunk viszont még mindig kuriózumnak számít – pedig ez az Aspergillus oryzae gombával beoltott gabona csodákra képes, aki egyszer használni kezdi, biztosan rákattan, mert végtelen potenciált rejt magában: olyan enzimeket termel, amelyek más alapanyagokat – legyen az hús, zöldség, sajt vagy gabona – ízben, állagban és összetételben is gyökeresen átalakítanak.
Mi ez és hogyan készül?
A mugi koji párolt (gőzölt) árpa, amelyet az Aspergillus oryzae nevű nemes penészgombával (koji -kin / tane koji) oltanak be, majd szabályozott körülmények között (vékony rétegben kiterítve, olykor átforgatva, kb. 30–32 °C hőmérsékleten, 90–95% páratartalom mellett) néhány napig pihentetik. Ez idő alatt a gomba teljesen átszövi az árpát és olyan enzimeket termel (pl. amiláz, proteáz, lipáz, celluláz), melyek részlegesen lebontják a rizsben található keményítőt és a cellulózt egyszerű cukrokra, a fehérjéket kisebb peptidekre és aminosavakra, ill. a zsírokat zsírsavakra, glicerolra, ezek pedig könnyen hozzáférhető tápanyagként szolgálnak a későbbi fermentációknál a különféle baktériumnak és élesztő kultúráknak.
Ebben a folyamatban az elsődleges történés az, hogy az árpa összetétele megváltozik, de nem emiatt érdekes az egész, mivel a mugi kojit soha nem önmagában eszegetik, hanem egyfajta fermentációs „eszközként”, starterként használják: más alapanyagokkal keverik vagy pácként funkcionál (pl. húsok / zöldségek), hogy fehérjét, keményítőt, zsírokat bontson és alakítson, ezáltal pedig intenzívebb ízeket és másféle állagot hozzon létre. Ez meg akkor tud igazán hatékonyan megtörténni, ha a termelt enzimek aktívak is maradnak, ezért a mugi koji készítés utolsó fázisa, a szárítás is - kontrollált hőmérsékleten történik, nagyjából 50°C-on.
Miért fantasztikus?
⇒ Könnyebb emésztés – a mugi kojival „kezelt” ételek le vannak bontva, „előemésztve”, így a szervezetednek kevesebb dolga van vele.
⇒ Tömény umami – lebontja (többek között) a fehérjéket, és közben glutaminsavat szabadít fel, ami a mély, gazdag ízek titka.
⇒ Lágyabb, omlósabb állag – különösen húsoknál és zöldségeknél látványos a változás: puhább, szaftosabb, élvezetesebb lesz az étel.
⇒ Felgyorsítja a fermentációt – az enzimek lebontják a tápanyagokat, így a baktériumok és élesztőgombák táplálkozása könnyített pályán mozog, és ugyanazt a munkát rövidebb idő alatt végzik el.
Mi a különbség a mugi, kome és genmai koji között?
A mugi koji „alaphordozója” az árpa, a kome kojié fehér kerekszemű rizs, a genmai kojié barna rizs – és mindegyik más-más ízvilágot hoz. Önmagában. Az egyik karakteresen diós, a másik letisztult, kicsit diós, a harmadik földes.
Mivel a gyártó mindegyikhez ugyanazt a spórafajtát használta, bármihez adod a 3 különböző kojit, nem teszi relevánsan mássá, kivétel az amazake, ahol számít, hogy melyik kojit használod. A mugi kojiból készített amazake mélyebb, komplexebb ízvilágú lesz, mint a kome és genmai kojiból készített változat, ami érezhetően édeskésebb.
Felhasználás
A mugi koji nem csupán egy egyszerű alapanyag, hanem rendkívül sokoldalú eszköz, különösen, ha szívesen kísérletezel. Meglepő és változatos dolgokat hozhatsz létre vele, a lehetőségek pedig szinte végtelenek.
A leggyakrabban említett és legismertebb felhasználási „területei”:
♦ fehér miso;
♦ amazake: édes rizsital – puding: a mugi kojit, 40–50 °C-ra visszahűtött, főtt rizshez kevered (1 : 5), 50-60°C-on tartod 6–8 órán át → természetesen édes -selymes desszert (a mugi kojival készített amazake kevésbé édes, mint a kome kojival készített);
♦ shio koji: koji rizs-víz-só kombinációjának erjesztéséből született sűrű, darabos paszta. Mugi koji + só + víz: szobahőn 7–10 nap kevergetve érik, aztán hűtőben hónapokig hűséges társ. Irányadó sóarány: ~10% az össztömeghez képest.
♦ húsok / halak: gyors érlelés - porrá őrölve felviszed a nyers húsra, majd 1–2 napig hűtőben pihenteted – a végeredmény olyan lesz, mintha hosszasan érlelted volna: omlós, telt, puha, szaftos;
♦ shoyu koji: japán sötét szójaszósz + mugi koji - új szintre emelt az ízesítést;
♦ bettarazuke: klasszikus japán pickle, ahol az árpa koji főtt rizs, sake és só társaságában dolgozik a daikonon (más zöldségekkel is kiváló, pl. padlizsánnal vagy céklával).
Az ismertekből kiindulva, be lehet vetni rengeteg kreatív módon, ennek csak a fantázia és a kísérletezőkedv szabhat határt; készülhet belőle:
► hagyma koji (finomra aprított hagyma sóval és mugi kojival vegyítve, 3 napig fermentálva), amit marinádként vagy ízesítőként használhatsz
► ume koji (finomra aprított ume szilva vízzel és mugi kojival vegyítve, 3 – 5 napig fermentálva), ami dresszingként funkcionál
► alma koji (pürésített alma mugi kojival vegyítve, 3 – 5 napig fermentálva), ami lehet édesítőszer sütéshez, lekvárokhoz vagy húsmarinád vagy forró tejital (növényi tejjel hígítva)
► bazsalikom koji (só + víz + bazsalikom + mugi koji – pürésítve, 7 napig erjesztve), ami, ha akarod marinád, dresszing, vagy éppen ízesítő
► paradicsom koji (só + víz + paradicsom + mugi koji – pürésítve, 7 napig erjesztve), egy umami-cunami, mint marinád, dresszing, ízesítő
► fokhagyma koji (só + víz + fokhagyma + mugi koji pürésítve – 7 napig erjesztve), amit marinádként, dresszingként és ízesítőként is bevethetsz;
► tejtermék: kemény vagy friss sajtokkal párban pár hónap alatt parmezánra emlékeztető komplex ízeket alakít ki
► kenyér- + péksüteményalapok: édesít és umamival fokozza az ízeket;
► kimchi: gyorsítja az erjedési folyamatot, más ízeket is előhoz, ami a szokványos tejsavas erjesztéssel nem jelenne meg, cserébe viszont az alapanyagok meglágyulnak;
► garum (halból vagy húsból): felgyorsítja az erjedési folyamatot, ami lezajlana koji nélkül is, de oda kell figyelni, hogy nagyjából 60°C körül történjen, se több, se kevesebb;
► fermentált italok: például kombucha, gyümölcslevek, gyümölcsszirupok.
Az összetevőkről
Összetétel
bio szárított árpa, Aspergillus oryzae
Tápanyag-összetétel 100 g termékben
Átlagos tápérték 100 g szárított termékben
Energia: 1701 kJ / 406 kcal
Zsír: 3.2 g
- amelyből telített zsírsavak: 0.6 g
Szénhidrát: 79 g
- amelyből cukrok: 0.8 g
Fehérje: 11 g
Só: 0 g
Allergének
Árpát tartalmaz.
Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási hely: Csehország
Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot a Négy égtáj ízei Kft.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, a Négy égtáj ízei Kft. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.