Zöld bors fagyasztva szárítva -mazza

Green pepper freeze dried -mazza

Ár:
9.950 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 150 g
Bruttó egységár: 66 333 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Liofilizált (fagyasztva szárított) zöld bors (Piper nigrum). És hogy világos legyen, mit is jelent pontosan a „zöld bors”, meg hogy mi köze a fekete, fehér és vörös színűrokonaihoz, jöjjön egy kis rendrakás a bors-univerzumban.

A zöld, fekete, fehér és vörös bors mind ugyanannak a növénynek, a borsfélék (Piperaceae) családjához tartozó kúszónövénynek, a Piper nigrum-nak a termése. Ez tehát egyetlen növény, egyféle bogyó, amelyből négy különböző - színben, ízben és csípősségben eltérő - fűszer születhet, attól függően, hogy mikor szedik le a bogyókat — azaz milyen érettségi állapotban —, és hogyan dolgozzák fel őket utána. A borsfajták közti különbség tehát nem a növényből, hanem a szedés időpontjából és a feldolgozás módjából fakad.

A zöld borsot éretlenül, zölden szedik le, egészen korai szakaszban, amikor még nagyon zsenge. A fermentáció megelőzése és a szemek zöld színének megőrzése érdekében először gőzölik vagy rövid ideig főzik. Ezt követően kétféle szárítási eljárás jöhet szóba: vagy vákuumban, magas hőmérsékleten végzett gyors szárítás, vagy pedig kíméletesebb módszerként a liofilizálás, azaz fagyasztva szárítás.

A fűszerek (és általában élelmiszerek) esetében a liofilizálás lényege, hogy az anyagot előbb lefagyasztják (gyors és mélyfagyasztás, általában –40 °C és –80 °C közötti hőmérsékleten), majd az elsődleges szárítás (szublimáció) során vákuumban alacsony hőmérsékleten a jeget közvetlenül gázzá (szublimációval) alakítják ─ eközben a termék hőmérséklete jellemzően –40 °C és –5 °C között mozog, végül a másodlagos szárításnál (deszorpció) a kötött vizet is eltávolítják.

A módszer előnye abban rejlik, hogy sokkal jobban megőrzi az illóolajokat, aromákat, színt és tápanyagokat, mint a hagyományos szárítási eljárások, mivel a folyamat hőterhelése alacsony.

További pozitív hozadéka, hogy a fűszer kisebb tömegű, kevésbé érzékeny a mikrobiális romlásra, hosszabb ideig eltartható, és felhasználáskor gyorsan visszanyerheti aromáját (újrahidratálás útján).

Na de milyen is a liofilizált zöld bors? Szürkészöld színű, sima felületű. Friss és lágy, gyümölcsös, virágos-citrusos, üde és visszafogottan csípős, inkább pikánsnak mondható. A fagyasztva szárításnak köszönhetően jobban megőrzi az illóolajait, aromáit és színét, mint a levegőn szárított változat. Textúrája könnyű, roppanós, és gyorsan felveszi a nedvességet, így rehidratálással szinte olyan lesz, mint egy friss zöld bors. Ezzel szemben a levegőn szárított bors fakóbb, keményebb és kevésbé illatos.

 

Felhasználás

30 perces langyos vizes áztatás rehidratálja a borsot, így már használható friss bors helyettesítésére az ezt igénylő recepteknél.

Van, amikor áztatják, majd belemorzsolják az ételbe, vagy pedig az áztató folyadékkal együtt adják hozzá valamilyen szószhoz.

A francia-, kreol-, thai- és általában az ázsiai konyha használja, fűszerezésre és ízesítésre, frissen és szárítva vagy rehidratálva.

A legcélszerűbb olyan ételekkel kombinálni, ahol az aromás lágysága érvényesülni tud, és ahol túl sok lenne a fekete bors csípőssége. Különösen jó a nagyon friss vagy gyümölcsös ízvilágú ételekhez.

Egész zöld borssal készül a hagyományos francia bors steakszósz (steak au poivre vert), de más, könnyű, tejszínes szószokhoz is fantasztikus, mivel a folyadékban a bors újra rehidratálódik, és egy zsenge aromás, enyhén csípős fűszerbogyó lesz belőle, amely igazából egészben isteni. A borskéregben sült hal egyik bors-összetevője a durvára tört fekete-, fehér- és rózsabors mellett.

Kitűnő salátákhoz, párolt zöldségekhez, salsákhoz, szárnyasokhoz, marhahúshoz, vadhúshoz, terrine-hez, pástétomokhoz, tenger gyümölcseihez, levesekhez, tofuhoz, sajtokhoz, tésztákhoz.

Jó választás eper, körte, ananász, mangó fűszerezésére, gyümölcsalapú desszertekhez, koktélokhoz (pl. gin tonic, citrusos long drink).

Néhány hasznos tipp a liofilizált zöld bors "kezeléséhez":

♦ Használat előtt, ha vízben vagy krémes közegben (pl. mártás, tejszín) áztatod, textúrája meglágyul.

♦ Ne pirítsd, mert elveszíti jellegzetes aromáját.

 

Más fűszerekkel való társítás

A kreol konyha jól ismert borskeverékében zöld-, fekete-, fehér-, vörös borsot és szegfűborsot társítanak. Barbecue fűszerkeverékhez is hozzáadható.

A francia konyha sajátos kombinációja a vanília-zöld bors kombó. Aromavilága jól harmonizál a szegfűborssal, bazsalikommal, fűszerköménnyel, kardamommal, oregánóval, petrezselyemmel is.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

instant liofilizált zöld bors (Piper nigrum)

 

Tárolás: Száraz, hűvös, fénytől védett helyen tartandó.

Származási hely: Olaszország

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot a Négy égtáj ízei Kft.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, a Négy égtáj ízei Kft. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!