Rendang fűszerpaszta -bamboe

Spice paste for indonesian rendang curry -bamboe

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 35 g
Bruttó egységár: 25 429 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Csípős, pikáns, ízes fűszerpaszta a kirobbanóan aromás rendanghoz, ami az indonéz szigetvilági Szumátra nyugati részén található Minangkabau régió ún. padang konyhájának legnevezetesebb étele.

A termék halal minősítésű, nem tartalmaz MSG-t, tartósítószert és mesterséges színezőanyagot. Vegánok és vegetáriánusok számára is ideális, nincs benne állati eredetű összetevő. A készítmény használata rendkívül egyszerű és praktikus (lásd a receptet lent); 1 tasak tartalma 4 adag rendanghoz elég. Mivel viszonylag egyszerű összetételű, érdemes kicsit felturbózni extra fűszerekkel.

 

Mi is az a rendang?

A rendang az öt indonéz nemzeti étel egyike, a padang (minangkabau) konyha közel legismertebb fogása, amelyet nemcsak az indonéz szigetvilág teljes területén sikerült meghonosítani a vándorló minangkabauiaknak, hanem a környező országokban is, mint pl. Malajzia, Szingapúr, Brunei és a Fülöp-szigetek.

Curry-félének tekintik, egy - különféle illatos fűszerekkel kókusztejben - hosszan-lassan párolt sűrű, krémes, gazdag, elképesztően összetett ízvilágú húsragunak. De a rendang valójában nem egy ételfélét jelöl, hanem egy főzési technikát, a lassú párolást/főzést, amely során addig kavarják az ételt, amíg a hozzáadott folyadék elpárolog, a hús omlós lesz, és magába szívja a fűszerek/ízesítők aromáját.

A padang konyha a csípős-fűszeres kókusztejben lassan párolt húsételeket aszerint kategorizálja, hogy a főzés végén milyen sűrű lesz az étel, így különbözteti meg tehát a gulai-t, a kalio-t és a rendangot. A gulai sárgás színű, egészen leveses-szószos, mivel rövid ideig főzik; amint a hús elkészült, és a kókusztej felforrt, leveszik a tűzről. Ezt curry-nek tekintik. Ha a gulai-t tovább főzik, amíg a kókusztej részben elpárolog, és a hús barnulni kezd, már kalio-val van dolgunk. Színe barna, és nedves rendang-nak hívják másképpen. Ha a kalio-t tovább főzik, és az összes folyadék elpárolgott, a hús pedig vajpuha, sötétbarna, majdnem fekete, mert a kókusztej és a fűszerek karamellizálódtak, rendang-ról beszélünk. Ez egy nagyon hosszú folyamat szokott lenni, amely minimum 8-9 órát vesz igénybe.

Jellemzően a rendangot marhával készítik, de több mint 150 verziója létezik, más-más hússal, és némileg változó fűszerezéssel. Elengedhetetlen alkotóeleme a kókusztej, és egy nagyon sok-összetevős fűszerpaszta, általában galangából, gyömbérből, chiliből, kurkumalevelekből, citromnádból, fokhagymából, salottahagymából, fahéjból, kardamomból stb. A fűszerek nagyrésze antimikrobiális és tartósító tulajdonságokkal rendelkezik, ezért a jól elkészített rendang 4 hétig is eláll szobahőmérsékleten.

A rendangot párolt rizzsel, zöldségekkel, samballal (indonéz chiliszósz) tálalják.

 

Felhasználás

A legnépszerűbb változata a marha rendang. A vélemények megoszlanak, hogy melyik az ideális húsrész ehhez, van, aki sovány, száraz húsra esküszik, mint pl. a fehér vagy fekete pecsenye, mások szerint a kötőszövetekben gazdag részek a jók, mint a tarja, lábszár. Érdemes kisebb darabokra vágni, hogy a fűszerek jól átjárják a húst, de ne túl apróra, mert akkor főzés közben szétesik.

Gyakran készítik csirkével, kecskehússal, báránnyal, különféle halakkal, tenger gyümölcseivel, belsőségekkel stb.

Körete lehet párolt rizs, ketupat (kókuszlevélbe nyomkodott főtt rizs), lemang (bambuszcsőben párolt ragacsos rizs), kurkumás rizs, maláj nasi lemak (kókusztejes rizs), esetleg nasi minyak (ghi-vel készített rizs). Kötelező kísérője a sambal.

A rendang fűszerpasztát – nem annyira szokványosan – a Nasi goreng rendang fűszerezéséhez is használják, ami az indonéz sült rizsnek egyik változata a sok közül.

Indonéz rendang hozzávalók (4 személyre)

Elkészítés

  1. Forrósítsuk fel az olajat közepes lángon, egy tapadásmentes serpenyőben vagy öntöttvas edényben.
  2. Adjuk hozzá a fűszerpasztát és a szárított fűszereket, pirítsuk fél percig.
  3. Adjuk hozzá a húst, és pirítsuk kb. 2-3 percig.
  4. Adjuk hozzá az alaplevet, keverjük össze, majd adjuk hozzá a kókusztejet és a vizet.
  5. Fedő alatt lassú tűzön pároljuk az egészet kb. 30 percig, majd vegyük le a fedőt, és pároljuk tovább lassú tűzön még 20 percig, vagy amíg a hús puha lesz, és a szósz teljesen besűrűsödik.
  6. Kavargassuk folyamatosan, mert könnyen odaéghet!
  7. Vegyük figyelembe, hogy ha marhából készítjük, a fent megadott főzési idő jóval hosszabb lesz.

TIPP

  • Ha gulai-t (curry) szeretnénk készíteni, csak addig pároljuk, amíg a hús elkészül, és a kókusztej felforr.
  • Ha nedves rendang a cél (kalio), addig pároljuk, amíg a kókusztej részben elpárolog, és a hús barnulni kezd.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

salottahagyma 39%, pálmaolaj, só, chili 9%, fokhagyma 6%, fehér bors 3%, koriander 2%, gyömbér 1%, citromnád 1%

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 105 kJ/25 kcal
Zsír: 1.5 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 2.0 g
- amelyből cukrok: 1.0 g
Fehérje: 1.0 g
Só: 2.4 g

 

Tárolás: Tároljuk száraz helyen, közvetlen napfénytől védve.

Származási ország: Indonézia

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!