Chapati 8 db-os -sabita

Chapati 8 pieces -sabita

Ár:
1.590 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 320 g
Bruttó egységár: 4 969 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

8 db, kb. Ø19 cm-es, kerek, lapos, élesztőmentes, búzafinomlisztből (maida) készített indiai lepénykenyér. Bár a gyártó chapatinak hívja, valójában ez egy rotiféleség, mert a chapati csak teljes kiőrlésű búzalisztből készül.

Késztermék, amit csak fel kell melegíteni és fogyasztható. Laktózmentes.

 

Mi a chapati és mi a roti?

Elég nagy a káosz a chapati és a roti kérdéskörben, sokszor még az indiaiak sem tudnak pontosan különbséget tenni a kettő között, nemhogy az indiai konyhát kevéssé ismerők. Gyakori jelenség, hogy egyik elnevezést a másik helyett használják, vagy a kettő között egyenlőségjelt tesznek.

A chapati a rotik csoportjának része, mondhatni, hogy egy rotiféleség, és a megtévesztő az benne, hogy India bizonyos részein teljesen azonos a sima, alap rotival. India déli részein viszont nem maradéktalanul, mert ott gyakran az első száraz sütés után bekenik egy kis olajjal, és rásütnek még egyszer, így a külső rétege enyhén pirult és olajos lesz.

Hagyományosan csak kövön őrölt teljes kiőrlésű lisztből (atta) készítik, nem keverik semmilyen más liszttel. Egy kis vízzel, opcionálisan olajjal és sóval puha, nyújtható tésztává gyúrják. A tésztából darabokat szaggatnak, labdaszerűvé formázzák, majd sodrófával 2 - 3 mm-es vastagságú, 15 - 20 cm átmérőjű korong alakúra nyújtják (lapítják); a neve is ezt jelenti, chapat, avagy csapkod, lapít. Mindig egy fém- vagy öntöttvas, oldalperem nélküli, lapos vagy enyhén konkáv serpenyőszerűségen, ún. taván sütik, kivétel nélkül.

A roti, amely szanszkrit nyelven kenyeret jelent, az egész Indiai szubkontinensen elterjedt, hiszen elkészítése a lehető legegyszerűbb és a legkevésbé időigényes az összes kenyér közül.

A roti egy általános fogalom, egyfajta gyűjtőnév. Kelesztetlen lepénykenyerek garmadája tartozik ide, amelyek bizonyos tekintetben hasonlítanak, ugyanakkor el is térnek egymástól.

Készülhetnek:

  • csak teljes kiőrlésű búzalisztből (atta)
  • teljes kiőrlésű búzalisztből (atta) és búza finomlisztből (maida) (rumali roti)
  • csak búzafinomlisztből
  • teljes kiőrlésű búzalisztből (atta) és kukoricalisztből (makki) (makkii roti)
  • teljes kiőrlésű búzalisztből (atta) és gyöngykölesből (bajra) (bajraeki roti)
  • csicseriborsólisztből (besan) (missi roti)
  • amarantlisztből (rajgara) (rajgira roti)
  • cirokból (jowar) (jowar roti) stb.

A roti készülhet vékonyabb vagy vastagabb tésztával (pl. a gudzsaráti vékony, az észak-indiai vastagabb).

Van olyan roti, amit taván sütnek, de van, ami tandoori kemencében készül (tandoori roti), és van olyan is, amelynek az egyik oldalát taván sütik, a másikat meg nyílt láng fölött, amitől felfújódik (phulka). Sütésük szárazon történik, jellemzően nem használnak olajat vagy ghi-t.

 

Felhasználás

Szinte bármilyen curry és dahl mellé tökéletes, párolt rizs mellett vagy önmagában. Kínálhatjuk specifikusan száraz sabjik/sabzik (mártás nélküli fűszeres zöldségételek), kofták (phaldari – fűszeres banángolyók mártásban; malai – fűszeres krumpli és panírgolyók paradicsomos, tejszínes mártásban), rista (kasmíri étel, bárányhúsgombócok csípős vörös mártásban), pindi chole (csicseriborsó-felezett sárgaborsóból készített csípős-fűszeres főzelékszerűség), különféle burgonyás ételek (jeera aloo – római köményes burgonya; dahi ke aloo – burgonya fűszeres, joghurtos mártásban; khatte aloo – fűszeres pirított savanyú burgonya), mindenféle keema (fűszeres, csípős darált húsos étel) mellé.

Nagyon jó kísérő mártogató kenyér chutney-k (paradicsom, hagyma) vagy pickle (lime, padlizsán) mellé.

Elkészítés

1. A chapatikat csomagoljuk alufóliába, és tegyük 175°C-ra előmelegített sütőbe 3 - 5 percre.

2. Tegyök tányérra, melegítsük mikrohullámú sütőben 700W-on 1 percig.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

búzaliszt 66%, víz, repceolaj, stabilizátor: glicerol, nátrium-karboximetil-cellulóz, guargumi; tömegnövelőszer: Na-karbonátok, difoszfátok; só, almasav, emulgeálószer: zsírsavak mono- és digliceridjei; dextróz, tartósítószer: kalcium-propionát, kálium-szorbát; lisztkezelőszer: L-cisztein

 

Allergének

Búzát tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben

Energia: 1399 kJ / 332 kcal
Zsír: 8.0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0.9 g
Szénhidrát: 54 g
- amelyből cukrok: 1.3 g
Fehérje: 9.3 g
Só: 1.3 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó. Felbontás után tedd hűtőbe, és fogyaszd el 3 napon belül

Származási hely: Belgium

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot a Négy égtáj ízei Kft.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, a Négy égtáj ízei Kft. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!